Остеопорозата мъчи 40 % от жените след 60

Д-р Георги Кабаков и проф. Ескапет Караханян подчертаха необходимостта от профилактика на заболяването

40 процента от жените над 60 години страдат от остеопороза. Това обяви на брифинг д-р Георги Кабаков. Заболяването е констатирано при 4 от 9-те пациентки, прегледани в първия ден от националната кампания за превенция с остеопорозата. Всяка жана може да се подложи на изследването на преференциалната цена от 10 лева в кабинета на д-р Кабаков до 10 ноември. Приемните дни са понеделник, четвъртък и петък от 14.00 до 17.00 часа. Кабинетът се намира на ул. Търговска, срещу Кауфланд.

„Заболяването е много опасно. Няма симптоми. Наричат го „тихият крадец“, защото незабележимо отнема от плътността на костите, риши ги и причинява фатални фрактури. Счупванията водят до смърт 20 процента от заболелите. А голяма част остават трайно инвалидизирани.“, коментира коварството на остеопорозата д-р Кабаков.

Той подчерта необходимостта всяка жена над 45 години да се подлага веднъж годишно на изследване за костна плътност. „Костите се формират до 25 години, затова е изключително важно храненето до тази възраст.“, каза още д-р Кабаков.

Той заяви, че остеопоразата мъчи предимно жените. От заболяването рядко страдат мъже. Това са системно прекалявали с анаболни стероиди пациенти или страдащи от диабет и базедова болест.

„След 40 години костната плътност при жените започва да намалява с 0.5 процента на година. С 1.5 процента след менопаузата.“, допълни ендокринологът проф. Ескапет Караханян, която също участва в пресконференцията.

„Липсата на физическа активност,недостатъчния прием на калции и витамин Д, тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол са сред рисковите фактори за заболяването“, заключи професорът.

Христина Котларска

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини