Акт заради нарушение на "Непобедимите" пред Деветашката пещера

Акт заради нерегламентирано премахване на растителност пред Деветашката пещера състави регионалната екоинспекция в Плевен на киноцентъра "Бояна". Нарушителят ще бъде глобен по Закона за защитените територии, като размерът на санкцията е от 500 до 5000 лева.

Проверката се извърши по сигнал на неправителствената организация "Зелени Балкани". Според екозащитниците монтирането на декори във вътрешността на пещерата и предстоящите снимки на кинопродукцията "Непобедимите" в пещерата са опасни за колонията от прилепи, която я обитава.

Според РИОСВ-Плевен при проверката експертите са установили, че декорите са сложени, но те са в светлата част на пещерата.

Няма увреждания на скалните образувания, както и трайни декори. Не са констатирани следи от огън и взривове, няма замърсяване с отпадъци. По данни на организаторите по време на снимките на терена няма да има взривове, палене на огън, пироефекти, стрелба или други шумни дейности, които биха навредили на прилепите.

Миналата седмица природозащитници скочиха срещу инспекцията, че е издала разрешително за строителство на територията на пещерата в разрез със Закона за защитените територии и Закона за биологичното разнообразие. Според тях снимките крият опасност за прилепите.

Деветашката пещера край Ловеч е една от трите най-значими местообитания на прилепи в Европа. Зимуващите колонии достигат до 60 000 индивида от 11 вида. Две от тях са включени в Червения списък на застрашените видове.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини