Вълци тормозят родопско село- 30 жертви за седмца

Общо 30 овце са разкъсани и изчезнали само за около10 дни от стадото на семейство Бошнякови от девинското село Осиково, съобщи кметът Валентин Палигоров.

Глутницата на два пъти е нападнала стадото на Бошнякови с 300 овце и кози, а в констативните протоколи експерти и ветеринари са описали общо 21 разкъсани животни.

Останалите 9 са изчезнали и не можем да ги открием, въпреки че пребродихме района около фермата, обясни Палигоров.

Всички животни са с метални марки с номера и лесно може да се проследи бройката на стадата. Хората и овчарите са в ужас и от три дни вече не пускат овцете на паша в района на нападенията. Глутницата напада вече денем и скоро ги чакаме да слезнат и в селото, защото вълците свикват с лесната плячка, обясни още кметът на Осиково.

В селото се отглеждат най-много овце и към момента местните стопанства имат около 1000 животни. Овчарите обаче са притеснени много и ако не се вземат мерки, ще започнат да разпродават добитъка, кахъри се кметът.

Той е подготвил докладна за инцидентите до областния управител на Смолян Стефан Стайков и ще настоява за разрешение от Министерството на земеделието и храните

за организирана ловна хайка срещу хищниците.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини