Нов календар предлагат учени

Радикална идея за въвеждане на нов календар, който да облекчи бизнеса, предлагат “бащата” на българския валутен борд проф. Стив Ханке и колегата му от университета “Джонс Хопкинс” проф. Ричард Хенри. Учените предлагат да се въведат четири тримесечни цикъла от по 30, 30 и 31 дни. Така годината става 364 дни, като изравняването с астрономическото време ще става с добавянето на седмица през 5 или 6 години.

Освен това двамата професори предлагат отпадането на часовите пояси, както и лятното и зимното часово време. Според Ханке и Хенри целият свят може да използва едно време - това по Гринуич.

Мотивите им са, че така ще се улесни пресмятането на лихви по ценни книжа, а празниците ще се фиксират на определени дни, като така няма да разкъсват работната седмица. А универсалното време ще премахне местенето на празници, бизнес срещи и стрелките на часовника.

Оказва се, че идеята на Ханке и Хенри има и български корени.

През 60-те години на сесия в ООН има дискусия за промяна на календара. Тогава филипински учен взима думата и съобщава, че най-съвършеният е този, изработен от прабългарите. В него се предлага схемата от 364 дни в годината и 4 сезона от по 4 месеца. ЮНЕСКО също признава този календар за съвършен.

Това разказа пред в. „Труд” директорът на Института за икономически изследвания към БАН проф. Митко Димитров. “За бизнеса еднаквите времеви условия са много важни и са полезни, но съм скептичен, че предложението на Стив Ханке и Ричард Хенри ще бъде прието от църквата и религиозните общности като цяло”, добави той. През 60-те години предложената календарна промяна не е приета заради несъгласието на различните религии. “Не съм сигурен и дали предложеното в статията увеличение от 1 седмица в края на годината няма да обърка празнуването на Коледа и идването на Нова година”, обясни проф. Димитров. И пак повтори, че е по-добре България да представи в тази дискусия своя прабългарски календар. Още повече, че там прибавянето на един ден в годината става през лятото, на Еньовден и така по-лесно се приема.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини