Днес е Бабинден

Денят на родилната помощ – Бабинден, официално ще честват много болници и АГ-отделения в страната. Празникът ще започне днес в 10 часа в Университетската акушеро-гинекологична болница "Майчин дом", съобщиха от болницата.

Официален гост на събитието ще бъде министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са "бабували" на родилките. По стар български обичай и тази година ще бъде извършен обредът "поливане". Млади родилки ще измият ръцете, както на изпълнителния директор проф. Виктор Златков, така и на д-р Константинов, който само преди два месеца смени министерския кабинет с модерната родилна зала на "Майчин дом" и помогна на малката Сиана да дойде на бял свят.

Още една традиция ще бъде спазена на този ден. За четвърта поредна година в официалната част на празника, отпечатък на ръцете си ще оставят трима достойни за званието "Златни ръце" медици. Това са проф. Илко Карагьозов, отдал 37 години от професионалния си живот на "Майчин дом", проф. Тодор Чернев и Нора Гърлова, старша акушерка в Неонатологичната клиника, която 41 години се грижи за недоносените бебета на болницата.

Екипът на АГ болница "Д-р Щерев" в столицата също ще отбележи Бабинден и Денят на родилната помощ. По време на тържеството ще бъдат пресъздадени някои от традиционните ритуали, свързани с празника.

В Пловдив танцьорите от "Луди Млади" в ж.к. Тракия също ще пресъздават народни обичаи на Бабинден. Центърът за бременни жени в ДКЦ-1 също ще се включи в празника, организиран от екипа на "Форум Тракия".

Центровете за развитие на общността, създадени от Център "Амалипе" в Камено, Пещера, Етрополе, Бяла Слатина, Павликени и Нови пазар организират чествания на празника Бабинден. Честванията ще включват къпане на малките деца от бабата (акушерка); угощение на младите булки от бабата; влечугане (къпане) на бабата; представяне на обредни песни.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини