Заплахи след скандалното разследване на TV7 за лекарствата, продължението в неделя

В неделя в предаването за разследваща журналистика „Неуловимите”, TV7 ще излъчи: Как фармацевтичната компания „Софарма” се превърна в здравен октопод, който засмуква половината от държавния бюджет за здравеопазване? Защо фармацевтичния гигант умишлено води до фалит държавни и общински болници? Международно разследване на TV7 показа, че фирмата продава тройно по-скъпо лекарствата си у нас, спрямо съседните страни Сърбия и Турция.

Отговорите на неудобните въпроси и скандалните разкрития, гледайте в неделя от 12:30

След скандалното разследване на TV7 за цените на лекарствата на българска фармацевтична компания у нас и в Сърбия и Трудция, е заплашен управителят на турската аптека, от която екипът на телевизията закупи медикаменти на три пъти по-ниска цена. От централното студио на TV7 авторът на разследването Моника Гаджанова разясни, че личен ментор на Гергана Павлова (уволнена от поста зам.-здравен министър след разследването) е Димитър Димитров, директор на „Софарма Tрейдинг”. Семейството на Павлова е свързано с фармацевтичния бизнес и вероятно затова са заплашили аптеката в Бурса, предположи Моника Гаджанова.

На живо от Бурса журналистът Нихал Йозерган каза, че управителят на аптеката е бил сериозно притеснен, тъй като са го разпитвали от „Полимет”. Фирмата искала да проверява дали всичко е редовно при продажбата, но те нямат право, тъй като не са инспектори, добави Йозерган. Той няма основание да е уплашен, защото ние купихме всичко законно; управителят е длъжен да достави медикамента, заяви Нихал Йозерган. По думите й турския еквивалент на лекарството струва 11 лири, а цената на медикамента на „Софарма” е около 6 лири и болниците имат интерес да купуват по-евтиното. Водещият Николай Бареков показа в ефир документите, с които е купено лекарството от турската аптека. Рецептата е в Нихал Йозерган, тъй като тя е представена при купуването на лекарството.

Екипът на TV7 ще внесе в КЗК цялата документация по разследването.
По темата за цените на лекарствата в студиото на „Гореща точка” гостува Владимир Найденов, председател на Камарата на търговците и дистрибуторите на лекарства. Наблюденията му показват, че през последната година цената на лекарствата се е повишила с 25%. Причина за това е децентрализацията, която разреши на болниците сами да организират търгове за медикаменти. По този начин само големите играчи могат да участват. Лекарствата в България са по-скъпи спрямо съседните ни страни, защото е такава политиката, категоричен е Найденов. Той показа списък с лекарства за тежко болни, които са поскъпнали с до 300% през последните години.

Не знам каква е корпоративната политика на „Софарма”, но не би трябвало да има огромна разлика на цените на лекарствата у нас спрямо съседни страни. Формирането на цените създава негативен имидж на някои търговци. Това коментира на живо в „Гореща точка” проф. Димитър Раденовски, директор на болница „Пирогов”.  TV7 даде думата на директори на големи болници в България, за да коментират скандалните факти, че „Софарма” продава в пъти по-евтини лекарства в съседни държави. През последните пет години имаме нормализиране на финансовите отношения с дистрибуторите. Когато даден търговец повишава маржа в цената, това се дължи на забавеното плащане – след три месеца. При производителите това е невъзможно, добави проф. Раденовски. Управляваната от него болница има около 900 хил. лв. задължения към големи дистрибутори на лекарства.

Директорът на Военно-медицинска академия ген. Стоян Тонев добави, че през последните пет години пазарът на медикаменти започна да се окрупнява и в момента има четири големи дистрибутора. Ако има натиск, той е от монополизирането на пазара, а не от монополистите. Ако имаш само една фирма, ти нямаш избор и купуваш от нея. Ако продажбата на ниски цени в съседни държави продължава с години, го плащаме ние, коментира Тонев.

След директорите на големи болници, темата със скъпите лекарства у нас спрямо съседни страни коментира и жуналистът Огнян Стефанов. Френски автор има книга, която е за фармацевтиката като мафия. Неговата основна теза е, че „здравето на хората зависи от група олигарски, начело на фармацевтични компании”. Този пример даде Огнян Стефанов преди да разкаже за личния си опит със скъпите лекарства. Аз, като човек, който три години е зависим от лекарите и цените на лекарствата, ще потвърдя, че пациенти и лекари сме потърпевши от високите цени. От Италия ми носят лекарство, което е еквивалент на българското, но е два пъти по-евтино, разказа Огнян Стефанов. Той затвърди тезата си с пример за негови приятели от Гоце Делчев, които пътуват постоянно до Драма, за да си купуват по-евтини лекарства.

Бодилник” и „Гореща точка” всяка делничен ден, 06:45-9:30!

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини