Наблюдатели: IPRED e новото безумие след ACTA

Директивата на ЕК може да бъде наложена още през лятото

България трябва да протестира срещу новото безумие след ACTA – Директива на Европейската комисия относно упражняването на правата върху интелектуалната собственост. Докато Европа се занимава със спорното споразумение ACTA, IPRED (Intellectual Property Rights Enforcement Directive) се промъква зад гърбовете ни и може да бъде наложена още през лятото. За това алармира председателят на Софийската камара Георги Чернев в изявление призив към българските евродепутати да реагират на новото предизвикателство пред свободата на изразяване в интернет.

Според Георги Чернев директивата е неофициално разширение на ACTA, коeто обобщава използването на термина „интелектуална собственост” и поставя строг контрол на съдържанието в интернет. IPRED прави възможно затварянето на сайтове и сървъри със съдържание, защитено с авторско право, от корпорации и правителства, акцентира Георги Чернев.

Както и ACTA, IPRED ще задължи интернет доставчиците да предават данните на потребителите директно на корпорациите. При установяване на нарушение ще се прави разлика между „лична употреба” и „нарушение в големи размери”. Тук трябва да се спомене, че границите на тези понятия нарочно са размити и неопределени, за да създадат предпоставка за свободно тълкуване според случая, което е извънредно опасно. „При нарушения на авторското право, ще се налагат глоби, изплащане на обезщетения и др. подобни методи за налагане на санкции. В документа се говори за въвеждане на модела на трите удара в цяла Европа", обяснява Георги Чернев.

„Тук става въпрос за нарушаване на основното право за свободен достъп до информация, определено от Конституцията, като това е грубо нарушаване на демократичните принципи на съвременното общество!” При нарушаване два пъти на законите за авторско право интернет на потребителя ще бъде спиран, като срокът на забраната за достъп ще се определя от авторите, чиито права са нарушени, и доставчика. „Това ще става без съд и присъда! Ако лишено от достъп лице иска да си възвърне достъпа, трябва да докаже своята невинност, като тук презумцията за невинност отпада, както и при ACTA”, алармира още Чернев.

Източник: infoweek.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини