Да се върнат цените на лекарствата от 2010 г., иска здравният министър

Цените на лекарствата, които се плащат 100% от Здравната каса, да се върнат на нивата от 2010 г. Това поиска министърът на здравеопазването Стефан Константинов в ефира на БНТ.

На въпрос дали  лекарствата могат да станат по-евтини и  има ли еднозначен отговор за това, министърът посочи: "Рядко имам еднозначен отговор, но сега имам - да".

Част от лекарствата ще бъдат намалени с 50 до 75%, уточни министърът.
„Ако хората очакват още след две седмици лекарствата да бъдат намалени с 50% - това няма да се случи. Но има лекарства, които са много скъпи, които касата ги купува, които могат да бъдат намалени. По този начин ще се освободят пари, с които да се купят други медикаменти", обясни още здравният министър.

Тези, които се купуват свободно без рецепти - там можем да разчитаме на пазарна конкуренция, посочи Константинов. Тези, които се плащат изцяло от Здравната каса - ще гледаме цените да бъдат върнати на нивата от 2010 г. Това са лекарствата са трансплантирани боли, за редки заболявания, за онкоболни, уточни здравният министър.
За частично заплащаните от Касата лекарства ще бъдат направени законови промени, за да могат да се купуват на по-ниски цени, уточни Стефан Константинов.

„Освен намалението сме се разбрали цените на лекарствата за болниците да не са по-високи от миналогодишните, слагаме една спирачка", изтъкна министърът на здравеопазването.

Той определи вчерашния разговор с фармацевтичните компании като конструктивен. „Вчера имах конструктивна среща с фармацевтичните производители. Разговорът беше много коректен и ясен, експертен разговор", отбеляза Константинов.

На въпрос какъв е мотивът производителите да намалят цените, министърът посочи, че това те го правят и в други държави в евросъюза. По думите му няма ясна информация коя фармацевтична кампания с колко ще намали цените, но уточни, че ако цените не паднат, това ще бъде направено законово.
„Знаем кои компании са си позволили да вдигнат цените и нека да бъдат така добри да ги нормализират и всичко да мине тихо и кротко", каза още министърът на здравеопазването.

По думите му обаче, ако компаниите не намерят решение в следващите две седмици, то ще последват твърди действия към производителите. „Компаниите трябва да намерят общ език, ако това не стане, то законът ще важи за всички", подчерта здравният министър.

На въпрос защо чак сега се прави това намаление, Константинов отбеляза, че досега не се е занимавал активно с лекарствата, защото е имало ресорен зам.-министър (уволнената Гергана Павлова - бел. ред.).
„Защото имаше човек в моя екип, който се занимаваше с лекарствата", посочи здравният министър.

Министърът призна, че тази среща можеше да стане много по-рано. Според него тази среща можеше да бъде направена още през септември, ако бившият зам.-министър по лекарствената политика Гергана Павлова го беше информирала навреме за проблема. „Беше редно аз да бъда информиран, защото аз буквално преди дни научих какво е продадено и какво е купено. Как може един професионалист да не предложи тези неща и да не се случат за близо година", недоумява министърът. Той обясни, че му е било казвано, че с по-малко пари купуваме повече лекарства, че всичко е окей.

Попитан дали ще се опита да убеди министър Дянков за намаляване на ДДС-то на лекарствата, Константинов посочи: „Не, като здравен министър бях длъжен да го спомена като вариант". Той съобщи, че няма да настоя за намаляване на ДДС-то. „Позицията на министъра беше ясна фокусиран съм изцяло към намаляване на цените на производителите", изтъкна Константинов.

На въпрос дали ще бъдат въведени фиксирани цени на лекарствата, министърът посочи: „Аз съм за намаляването на цените на лекарствата и казах механизмите по които може да стане. Аз съм за фиксирането, но това в крайна сметка е и пазар, не ми се ще да се връщаме към годините на комунизма и да казваме „на тебе хапчето ще струва еди колко си, този механизъм се провали преди 20 години".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини