Дора Янкова:изборът за шеф на НСОРБ беше политизиран

 След като вчера кметът на Пазарджик Тодор Попов беше избран за председател на УС на НСОРБ, в конкуренция с градоначалника на Търговище Красимир Мирев, БСП скочиха, че е имало сериозни нарушения при избора.

"При избора на нов председател на Управителния съвет на НСОРБ имаше излишно политизиране", заяви Дора Янкова.

 След края на Общо събрание на Сдружението, Янкова, която беше председател на сдружението на общините в България през последните  4 години и е член на ИБ на НС на БСП, коментира, че от двамата кандидати за председателския пост -Красимир Мирев е с много повече опит, но опонентът му е бил силно подкрепен от управляващите.

 „Палитрата на политическото представителство на местните избори за съжаление в районите за планиране не успя да се реализира”, отбеляза тя и допълни, че в единия район за планиране е налице доминираща еднопартийност.

Дора Янкова не скри огорчението си от факта, че вчера за първи път беше отнета думата на колега, който говори в Сдружението. Тя отбеляза, че това не се е случвало досега в 15-годишната история на организацията. „Имаше много колеги, които са огорчени от местната демокрация. Искам да призова Управителния съвет това да не го допуска”, каза още Янкова.

Тя беше категорична, че именно НСОРБ трябва да бъде силният глас на местните власти. По думите й са нужни гаранции, че местната демокрация има защитник в лицето на Сдружението. „Призовавам ги да пазят Сдружението”, беше апелът на Янкова към новото ръководство на НСОРБ. Кризата не може да бъде оправдание за спирането на децентрализацията и за намаляването на парите за общините, коментира още бившият кмет на Смолян и допълни, че новият Управителен съвет е изправен пред редица изпитания - да отстоява местната демокрация, да иска повече ресурс за общините и да усвоява еврофондовете.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини