Съдии искат нов дисциплинарен съд срещу колеги

Миглена Тянкова

Създаването на Дисциплинарен съд е едно от предложенията на проведеният през седмицата в столицата Форум на съдилищата в България, в който участваха и магистрати от всички районни съдилища в региона, както и от Окръжния. Форумът е своеобразно неформално продължение на създадения през 2004 година проект, в който водеща организация бе Районният съд в Хасково. Сега в него се включват магистрати от 50 съдилища в страната, сред които вече има и апелативни, и окръжни. На Форума присъстваха и представители на всички институции, които имат отношение към проблемите в правосъдната система – депутати, министерство на правосъдието и на вътрешните работи, членове на Висшия съдебен съвет (ВСС).

„Всички тези предложения са съгласувани и одобрени от съдиите в 41 съдилища на техни общи събрания. Представляваме неформална организация, водена единствено от желание за подобряване на работата на съдебната система“, каза за Haskovo.net Миглена Тянкова, която е сред основните „виновници“ за учредяването на този Форум.

Създаването на Дисциплинарен съд се предлага, за да се избегне съсредоточаването на цялата процедура в един орган – Висшия съдебен съвет. Сега една дисциплинарна процедура започва поискане на не по-малко от една пета от състава на ВСС. Той излъчва и членовете на състава, който разглеждат провинението на даден магистрат. След приключването на производството този състав предлага на ВСС да наложи определено наказание, т.е. всички етапи от процедурата са съсредоточени в ръцете на ВСС.

Предложението на Форума на съдилищата е Дисциплинарният съд да се избира по същата процедура, както и самият Висш съдебен съвет – парламентарна квота, и квота на съдебната система – избирани от делегати на магистратите от цялата страна. Избраните членове на Дисциплинарния съд продължават работата си като съдии, прокурори или следователи, предвижда проектът. След образуване на дисциплинарно производство чрез жребий се определя съответният състав за всяко дело, а след приключването на процеса се предлага на ВСС да наложи съответното наказание – понижаване или освобождаване от длъжност. Останалите по-леки дисциплинарни наказания – забележка и порицание, се оставят в правомощията на съответните административни ръководители на съдилище или прокуратура.

Предложението на Форума за самия ВСС е да не е постоянно действащ орган, а да се състои от правораздаващи магистрати, които се събират само на сесии за решаване на определени въпроси. Така работеше ВСС всъщност до 2007 година, когато след поредната реформа се превърна в назначени на щат кадровици.

Засега обаче тези предложения на Форума не срещат одобрение, особено от правосъдното министерство.

Сред останалите предложения на форума са свързани с повече публичност при избора на членове на ВСС, единен програмен продукт за случайно разпределение на делата (сега са одобрени три, а всеки съд си избира с кой да работи), делата, в които има използвани специални разузнавателни средства, да не се гледат при закрити врати, а публично, с изключение на няколко точно определени случаи, възможност за използване на видеоконферентна връзка по време на процеса, и други.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини