Хлябът поскъпна от понеделник. Никой не се усети

Хасковлия гледа изненадано етикета с новия грамаж

Скрито поскъпване на хляба се стовари върху хасковлии, без те да усетят. Макар цената да е същата-70 ст за самун бял хляб, то грамажът му е намален с 50 грама, дори и от най-големият производител в региона-хасковския хлебозавод. Досега мастодонтът, който държи поне 70 % от пазара в Хасково стриктно се придържаше към утвърдените 700 грама. Иначе доста от по-малките производители като „Яневи“ и „Тракия“ свалиха още миналата година на 650 грама.

Скритото поскъпване не бе усетено дори от магазинерите, камо ли от клиентите. „Кой ти гледа грамовете? Хората нямат този рефлекс, интересува ги само цената. На ненарязаният пък няма къде да бъде изписан грамажа“ обясни хасковска магазинерка.

„Взехме това решение в понеделник. Всички продават на 650 грама, защо ние да сме по различни?“ даде обяснение г-н Тодю Тодев, директор на хасковския Хлебозавод. Г-н Тодев нееднократно обясняваше, че в до поскъпването на тока през лятото, няма основание цената на хляба да скача. С рязането на грамчетата обаче това на практика е факт. „Ще видим дали ще се успокоят пазарите. В момента никой не купува, нито продава пшеница за да се види реалната и цена“ допълни Тодев.

На съвсем обратно мнение е Янко Вутов председател на регионалната камара на хлебопекарите. „За последните 15 дни брашното поскъпна със 100 лв и сега тон брашно се търгува над 600 лв. Поскъпнаха горивата“, нарисува ситуацията Вутов. Според него, хлябът трябва да скочи с поне 10-20 стотинки, за да има някакъв икономически смисъл от производството му. Орязването на грамажите било последна мярка не за печалба на фурните, а за оцеляването им. Защото ежедневно един среден производител губи по 1500-2000 лв. „Хлебозавода губи най-много, защото продава най-много. А себестойността на един самун е по-голяма от цената в магазинната мрежа“ категоричен е Вутов. Като им омръзне да губят, ще дойдат на нашата позиция, че трябва да има поскъпване, допълни той. Според Вутов, тогава и грамажите ще се нормализират. Макар че, застрахова се той, няма държавен стандарт за това на колко грама трябва да се продава хляба. Стандарт има само за съставките от които се приготвя.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини