Строежът на газопреносната връзка с Турция стартира в края на годината

Физическото изграждане на връзката между газопреносните мрежи на България и Турция ще може да започне в края на тази или началото на следващата година.

Това каза изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Кирил Темелков в ефира на БНР.

Изграждането на интерконектора с Гърция ще започне през 2013 година, след изготвянето на екологичните и техническите оценки.
Обявен е търг за доставка на материали за връзката с Румъния. "Тя ще заработи от следващата година", каза Темелков.

Той увери, че забавяне по проектите няма и няма опасност страната ни да загуби средства от европейското им финансиране.

Газовата връзка с Турция е една от темите на съвместното заседание на българското и турското правителство, което ще се състои днес в Анкара. След днешното посещение на правителствената ни делегация в Турция се очаква развитие по темата.

Забавянето на строителството на междусистемните газови връзки със съседните ни страни беше сред мотивите за отстраняването на министъра на икономиката и енергетикета Трайчо Трайков.

Според статистиката през миналата година има рекорден стокообмен между двете страни, посочи директорът на Европейския съвет за външна политика - София Димитър Бечев.

България изнася главно суровини за Турция, метали, скраб.

„Въпросите, свързани с енергетиката ще бъдат разглеждани, но проблемът е че за турците този въпрос не е чак толкова важен, колкото за нас. За Турция е важно да покаже, че връзката със съседите и този процес на интеграция все още работи. Защото през миналата година заради Арабската пролет политиката в Близкия изток претърпя доста неуспехи", посочи Бечев.

По думите му въпросите около това как се контролира водният обем също са актуални. Бечев уточни, че става дума за реките, които ежегодно наводняват и двете страни.
„В Турция все повече се развиват високоскоростните железопътни връзки. За България е важен въпросът как може да участва в тези връзки", каза още Димитър Бечев.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини