Баба със Сметана и Плодчета

Баба със Сметана и Плодчета

Необходими продукти

Начин на приготвяне

За сместа първото нещо, което ще направим е да разтрошим маята във малка купичка. Към нея се прибавят 2-те ч.л. захар и млякото предварително затоплено, разбъркваме лекичко и го оставяме да шупне. Разбиват се яйцата за кратко и към тях се добавя солта и отново се разбърква.

Във голяма купа се изсипва брашното и към него се прибавят преди това разбитите яйца, (ако имате миксер с приставка за тесто най добре използвайте него като оставите да бърка на бавна степен), след това се прибавя и маята.

Във малка купа се разбива мекото масло с останалата захар. Когато тестото е разбъркано добре към него се добавя маслото по малко, като се разбърква енергично. След това взимаме дълбока купа, която се намазва хубаво с масло и вътре се изсипва сместа, покрива се със кухненски найлон и се оставя така да втаса 90 минути.

Когато измине даденото време ще видим, че тестото е пораснало, но разбъркаме и когато го разбъркаме, ще легне обратно. След това с черпак се сипва до половината на формички с големина: височина 6 см и ширина 4 см, които предварително се намазняват и набрашняват. Когато всичките дванадесет формички са напълнени се оставят още 20 минути да втасат. Пекат се за 20 минути на 200 градуса за първите 10 минути, а за останалите 10 минути се намалява на 180 градуса до готовност.

ЗА СИРОПА:

В малка тенджерка се слага половин литър вода заедно със 500 г. захар. Оставяме го да поври 5-10 минути и го дърпаме настрани, Прибавяме рома и разбъркваме. След това се накисват хубаво. Сладкото се подгрява за да стане по-течно и се намазват сладките с четчица всичките по малко.

ЗА ДЕКОРА:

От горе се шприцова сметана а върху нея се слага плодове по ваш вкус.
ДОБЪР АПЕТИТ! :)

Източник: gotvach.bg

Последни новини