Козуначени кифлички

Козуначени кифлички

Необходими продукти

Начин на приготвяне

Разбъркайте маята с 1 лъжичка захар, щипката сол, малко прясно мляко и брашно до получаване на гъста кашичка. Разбийте яйцата със захарта, млякото и олиото.

Изчакайте маята да удвои обема си и я прибавете към яйчната смес. Започнете да прибавяте по малко брашното - първо с бъркалката, а след като стане по-гъста сместа си помагайте с лъжица или замесете с ръце.

Намажете леко готовото тест с олио, поставете го в голяма купа, завийте я с фолио и кърпа и оставете за час да втаса. След това го премесете отново и го разделете на топки с големината на портокал.

Набрашнете плота и започнете да ги точите с дебелина около 5-8 мм. Разрежете ги радиално на 8 или 16 части в зависимост от желаната големина на кифличките. В широкия край поставете мармалада, може и локум и ги завийте към върха.

Готовите козуначени кифлички се нареждат в тава, покрита с хартия за печене или намаслена тава. Между кифлите трябва да има 2-3 см разстояние. Отгоре ги намажете с разбития жълтък с прясно мляко и поръсват със захар по желание. Сложете кифличките да се пекат на 190-200 градуса до зачервяване.

Източник: gotvach.bg

Последни новини