Бабиният тутманик

Бабиният тутманик

Необходими продукти

Начин на приготвяне

Маята се разтваря в половината от млякото (предварително затоплено до телесна температура, не трябва да пари) с 1 ч.л. захар и 1 с.л. брашно, и се изчаква да шупне (10-15 минути). Тестото се замесва добре, след което се оставя на топло, покрито отгоре с лека кърпа, за да втаса.

През зимата аз лично го поставям върху радиатор, а през лятото, ако не е достатъчно топло, върху котлона, пуснат на най-слабо. Тестото трябва да удвои обема си.

Маслото, олиото и маста се разтопяват на слаб огън, без да завират. Втасалото тесто се разделя на 3 части и всяка една поотделно се потопява в мазнината и се намачква леко, за да поеме повече мазнина.

След като са добре намазнени, 3-те парчета тесто се оставят отново на топло покрити, за да втасат (около 20 минути). Яйцата се разбиват и към тях се добавя натрошеното сирене. Всяко от намазнените парчета тесто се разточва на кора (около 1-2 см) и се намазва с плънката, след което се завива на руло.

Всяко от рулата се нарязва на парчета, които се подреждат в предварително намазнена с масло тава (не много сбито), така че отрязаният край да е нагоре, за да може по-добре да се изпече във вътрешността.

Полива се с останалата мазнина, по желание може да се намаже отгоре с яйце и отново се оставя "да почине" за около 20 минути. Пече се в умерена фурна около 40 минути - отгоре трябва да е златисто.

Отнема доста време, но си заслужава! Както баба казваше, за да е пухкав истинският тутманик, трябва да втаса 3 пъти. Да ви е сладко!

Източник: gotvach.bg

Последни новини