Сладко агнешко Ел Хам Лахлу

Сладко агнешко Ел Хам Лахлу

Необходими продукти

Начин на приготвяне

Месото се нарязва на парчета с дебелина 5-7 см. Сливите се накисват във вода за 1-2 часа, след което костилките се изваждат. Ябълката се обелва, почиства и нарязва на резени. Маслото се стопява в тиган на слаб огън. Добавя се месото и се обръща за около 5 минути. Добавят се канелата, водата и захарта, като се разбърква добре.

Огънят се засилва до умерена температура. Готвенето продължава 45 минути или докато месото омекне и сосът потъмнее. Сливите се отцеждат от водата и се прибавят към месото заедно със стафидите, бадемите и ябълката. Готвенето продължава на слаб огън до образуване на мехурчета, след което ястието се отстранява от огъня и към него се добавя портокаловата вода и се разбърква.

Обикновено се поднася охладено до стайна температура, с ориз, кус-кус, салата и хляб. Ястието е традиционно за свещения месец Рамазан, когато вода и храна се поемат само от залез до изгрев слънце. Приготвя се без сол, за да се избегне жаждата през поста на следващия ден, което е важно в жегата на пустинните райони.

Източник: gotvach.bg

Последни новини