Черешов пай

Черешов пай

Необходими продукти

Начин на приготвяне

За приготвяне на тестото за блатовете първо пресейте брашното и пудрата захар в голяма тава. Нарежете нарязаното на малки кубчета масло, жълтъка, лимоновата кора и водата. Замесете маслено тесто, което оформете на топка. Увийте тестото във фолио и го сложете в хладилника.

Почистете черешите от костилките и ги разполовете. Оставете ги да се отцедят за 10-тина минути от излишната влага. Извадете тестото от хладилника и го разделете на 1 по-голяма и 1 по-малка топка.

Голямата топка разточете на кора, която трябва да поставите в намаслена тава с диаметър около 20-22 см, така че да покрие и стените. Хубаво притиснете тестото към тавичката. Объркайте черешите с лимоновия сок, настърганата кора, захарта, солта, канелата, меда, нишестето и галетата.

Изсипете черешовата плънка върху кората, а отгоре покрийте с втората по-малка и тънка кора. Може да не я разточвате, а да я настържете върху черешите, така че плодовете да се подават изпод тестото.

Намажете черешовия пай с разбитото яйце и поръсете с кафява захар. Сложете да се пече в предварително загряна на 180 градуса около 40-45 минути (докато придобие златист цвят). Преди да нарежете и поднесете, оставете пая да изстине добре.

Източник: gotvach.bg

Последни новини