Родопски младежи организираха поетичен рецитал със стихове на връстник, болен от церебрална парализа

Симеон раздава автографи след рецитала по негови стихове

Симеон Узунов от Смолян е 19-годишно момче, което гледа света от инвалидната количка, защото когато е на 1 година се установява, че страда от церебрална парализа. Прекарва детството си предимно в болници, но не само успява да завърши средно образование, но и пише стихове и вече има втора стихосбирка.

От рано започва да излива преживяванията си в мерена реч, но не се отчайва нито за миг, общува с връстници. Скоро раздаде и автографи на втората си поетична книжка, преиздадена благодарение на един родолюбив родопчанин, който живее в Англия и с активното съдействие на Весела Бабаджанкова и Печатница „Принта-КОМ”.

Приятелите и хората в Смолян го познават просто като Мони-момчето поет с огромен дух и желание за живот, за които през 2008г. получи награда за мъжество на поетичния конкурс “Южна пролет” в Хасково. Там Симеон участва в конкурса с първата си стихосбирка “Сънувана прегръдка”.

Сега той не спира да пише, а скоро негови връстници организираха рецитал по авторските му стихове. Виктория, Миглена и Василена от ОДК в Смолян оставиха публиката без дъх, докато четяха „Родих се”, „Мълчание” и „Болка”-мерена реч с неизмерима болка и жажда за живот .

Инциативата беше организирана в Младежки информационно - консултантски център ЯКО – Смолян, където всички бяха посрещнати с мартеници. В центъра МИКЦ ЯКО се предлагат консултации и обучения, но също така представят и млади родопски таланти. Младежите направиха презентация на дейността на Мони, който е активен младеж в работата на МИКЦ ЯКО с думите:

„Какво е Мони за нас?  Той е един от нас, младеж с много дух и кураж, с много качества и амбиции, фактор в младежките дейности в града ни”. След рецитала Симеон с радост раздаде автографи върху малката си книжка, а от Центъра готвят представянето и на други млади творци от Смолян и района.



Източник: smolyan.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини