„Изгорените“ стопани от „Каптажа“: “Още има много добри хора"“

Стотици родопчани помогнаха на бедстващите семейства

Въпреки че станаха жертва на умишлен палеж, при който останаха без дом, жертвите на посегателството са благодарни за многобройните дарения и помощ от родопчани. Десетки хора и фирми се включиха във възстановителната акция, за да могат трите пострадали семейства  да посрещнат зимата поне с покрив над главата.

За по-малко от 20 дни след  огненото бедствие, което злосторник  предизвика на 27 октомври, обгорялата къща вече има нов покрив.

„Покривът е готов, сега работим по стълбищата, стените на общите части на етажите“, сподели един от собствениците на имота 41 годишният Росен Кокаров. Хората още са в шок от преживяното, били са на косъм от смъртта, а Росен признава, че едва ли скоро ще забравят ужаса от стихията, която унищожи дома им. Изгоряха трите етажа на къщата–подове, мазилки, дограмите, а всичко още е мокро от тоновете вода, излети от цистерните за потушаване на пламъците. "Палежът е умишлен, продължава разследването, не знам дали ще открият извършителя“, признават пострадалите.

Щетите са огромни, живеем при приятели, обясни Кокаров, но сподели, че предпочита да не мисли за трудностите и е благодарен за подкрепата на всички,които са помогнали.

„ Държим се, справяме се“,кратко обясни Росен. „Благодарни сме на всички, едни помагат с материали, други с работа, повечето са граждани, но има и фирми, които помагат. Почти всички са от Смолян и района“.

Снимка: Росен Кокаров помоли местната управа за помощ и след срещата с кмета Николай Мелемов, получи дървен материал за покрива.

Община Смолян е доставила обещания дървения материал за покривната конструкция, която била най-важната част от възстановителните работи, извършвани  буквално на прага на зимата. Приятели пък помогнали за доставката на дограма, фирма пожелала да остане  анонимна, дарила керемидите.

Ден след пожара започна и благотворителната кампания за събиране за средства за спешния ремонт на покрива на къщата. Тя бе подета от фолклорна група „Каба кабадайлии" и клубът за народни танци  „Фолк ритъм", а към нея се присъединиха стотици в социалната мрежа Фейсбук.

„Не мога да кажа общата сума на даренията, с които хората ни помагат, нямам представа, сега най-важното е да стегнем къщата, за да имаме покрив“, обобщи Росен, но благодари от името на цялата фамилия на всички ,които се отзовали на призива за помощ.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини