Топ рекорд: Граничен полицай за 10-ти път улови Богоявленския кръст в Смолян

Никола Узунов постави десетократен рекорд по улавянето на свещеното разпятие за Богоявление

38-годишният  граничен полицай Никола Узунов от Смолян постави своеобразен рекорд в ритуала по улавянето на кръста за Богоявление в Смолян. Родопчанинът успя да се пребори за разпятието и да го извади за 10 –ти път от ледените води на река Черна, като е имал късмета да го стори и преди години в Бачковския манастир.

Никола  си пожела здраве,  любов и успешна година за него и семейството му.  Той вижда в късмета си Божия промисъл и е убеден, че нищо не е случайно. „Като е писано да го хвана- го хванах“, убеден е разследващият полицай. Множество смолянчани се стекоха край река Черна за ритуала,  но едва 10-тима се престрашиха и скочиха във вира. Родопчани от града целуваха кръста и си пожелаваха здраве и късмет.   

За празника Света Божествена литургия отслужи в храм "Свети Висарион Смоленски" архиерейският наместник на Смолянска духовна околия архимандрит Висарион в съслужение със свещениците  Запрян Шиков и Димитър Михайлов .

Пред родопската катедрала Негово Високо преподобие извърши Велик Богоявленски водосвет и освети бойните знамена на 101–ви Алпийски батальон, на 21–ви Пехотен Средногорски полк, освободител на Родопите по време на Блаканската война и на Трети охранителен взвод, участвал в мисия в Афганистан.

 Архимандрит Висарион поздрави миряните с празника и благослови присъстващите с пожелание да процъфтява християнската вяра и любов в сърцата ни.

След това с литийно шествие всички се оправиха към река Черна при Спортната зала, където архимандрит Висарион хвърли кръста.

СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини