Млад военнослужещ от Смолян извади кръста от река Черна

Изображение 1 от 6

    28-годишен военен от 101 алпийски полк в Смолян извади кръста на Богоявление, хвърлен в река Черна от архимандрит Висарион. След освещаване на бойните знамена пред храм „Свети Висарион Смоленски“, литийното шествие и духова музика, се отправиха към едно от местата в Смолян, където по традиция се хвърля разпятието. Тази година само трима млади военни от полка се приготвиха да се преборят за благословения Богоявленски кръст. Без особена драма и дълго търсене в плитката до колене вода на реката, осветения кръст извади 28-годишният Васил Буков.

    Той е военнослужещ от 2 години и за пръв път се включва в празничния ритуал за Йорданов ден. Смолянчани, дошли на ритуала, поздравяваха късметлията, даваха паричка за здраве и целуваха осветеното разпятие, за което и други младежи от полка се готвели да скачат, но не успели да пристигнат навреме.

    На всички пожелавам да са живи и здрави това е най-важното!“, каза щастливият Васил, който все още няма семейство и деца, но си пожелава скоро и това да се случи.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини