Ердоган покани в Турция ислямисти, изгонени от Катар

Турция ще приеме висши членове на забранената в Египет ислямистка организация "Мюсюлманско братство", след като те бяха помолени да напуснат Катар под натиска на съседни държави от Персийския залив. Това е заявил турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от турски медии, съобщи агенция "Ройтерс".

Високопоставен представител на "Мюсюлманско братство" в Лондон съобщи в събота, че Катар е помолил седем души от ръководството на организацията да напуснат държавата, тъй като съседни страни са притиснали Доха да спре подкрепата си за ислямистите в района. В отговор президентът Ердоган е заявил, че ако поискат, те ще са добре дошли в страната, цитира думите му турска телевизия след връщането му от Катар.

Доха и Анкара бяха единствените в региона, които подкрепиха организацията "Мюсюлманско братство", след като египетската армия свали нейния президент Мохамед Морси миналата година.

Отстраняването му от власт последва масови протести срещу него в страната, въпреки че беше избран след редовни президентски избори през 2012 г.

През 2013 г. новата власт в Египет забрани на движението да извършва дейност в страната, обявявайки го за терористична групировка.

Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства (ОАЕ) и други държави от Персийския залив от своя страна се противопоставиха на управлението на организацията и подкрепиха новата власт в Египет, спонсорирайки я с милиарди долари. Според тях "Мюсюлманско братство" е заплаха за техните монархии.

По-рано тази година САЩ също отпуснаха на Египет помощ в размер на 575 млн. долара. Средствата от Вашингтон бяха спрени след свалянето от власт на Мохамед Морси.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ja
    Jack Bauer
    7 -1
    17:16, 16 сеп 2014
    Това се казва "светски ориентирана" държава.
Последни новини