Областната администрация в Смолян стартира дейностите по трансграничен проект

 

 

Областната администрация в Смолян е партньор по проект: „Съвместна стратегия за социална защита на уязвимите социални групи”, с акроним GIMMIESHELTER. Проектът е одобрен по III-та покана за проектни предложения на Програма за Европейско териториално сътрудничество „Гърция-България 2007-2013г.”, Приоритетна ос 1 „Качество на живот”, област на въздействие 1.3. „Сътрудничество и работа в мрежа по въпросите на здравеопазването и социалното благосъстояние”.

Водещ партньор е Регион Източна Македония и Тракия (Гърция), а Областна администрация – Смолян е единствен партньор от българска страна. Другите партньори в проекта са: Дружество с идеална цел „Мрежа за социална солидарност на префектура Ксанти” STIRIXI, Асоциация за социална подкрепа на младежи ARSIS от град Солун и Компания за развитие в община Комотини „K. Karatheodoris” – организации, които работят в областта на социалната защита.

Общата стойност на бюджета, предвиден за реализиране на дейностите по проекта, е 1 919 840,00 евро.

По този проект се предвижда създаване на Дневен център за грижа, подкрепа и обучение в град Смолян с наименование „Център за работа с деца на улицата и възрастни в неравностойно положение“. Ще се създадат 2 мобилни екипа за оказване на социална подкрепа – един за деца на улицата и един за възрастни хора в риск. Ще се извърши проучване на параметрите за социална защита на целевите групи по проекта в трансграничния регион.

Предвижда се създаване на трансгранична мрежа за сътрудничество и защита на уязвими социални групи. В нея, освен партньорите по проекта, ще вземат участие и доброволци за мобилизиране на обществеността. Ще се открие SOS линия. Ще насърчи сътрудничеството между публични институции и частните организации, работещи в социалната сфера. Ще се проведат обучителни семинари в България и Гърция за технически, административен персонал и доброволци.

Очакваните резултати от проекта GIMMIE SHELTERще доведат до:

- Активна и организирана реакция при инциденти на изоставени деца в граничния регион и възрастни хора в риск;

- Подобряване на социалните структури и услуги в трансграничния регион;

- Общо укрепване на трансграничното сътрудничество;

- Подобряване капацитета и уменията на работната сила в граничния регион, заета в областта на социалната защита;

- Транснационална мрежа, занимаваща се хората, попадащи в целевите групи.

- Мобилни единици за пряко въздействие.

GIMMIE SHELTER 

Joint strategy for the social protection of vulnerable social groups

The strategic project GIMMIE SHELTER is implemented within the European Territorial Cooperation Programme Greece - Bulgaria 2007-2013, co-financed by the European Union (ERDF) and National Funds of Greece and Bulgaria.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини