Последната минута на 30 юни ще е 61 секунди

Последната минута на месец юни 2015 г. ще има 61 секунди.

Това е начинът универсалното време, определяно от атомните часовници, да компенсира избързването си спрямо времето, отмервано чрез въртенето на Земята.

В координирано универсално време (съкратено UTC) преминаването от 30 юни към 1 юли ще стане не в 23,59 ч. и 59 секунди, а в 23,59 ч. и 60 секунди.

Световният парк се състои от няколкостотин атомни часовници, използвани за определяне Международното атомното време (TAI). Измерва се чрез атоми цезий, честотата на прехода между свръхфините компоненти на неговото основно състояние позволяват една секунда да се раздели на близо 10 милиарда малки деления.

Но въртенето на нашата планета е зависи и от случайни величини - приливите, свързани с Луната, промените на ветровете и т.н. Едно завъртване на Земята около себе си през август е по-кратко с една до две милисекунди от завъртване през февруари. Времето, отмервано чрез ориентирането на Земята се отклонява спрямо атомното време.

За да се избегне разликата между двете времена, Международната служба за въртенето на Земята (IERS) добавя една секунда към координираното универсално време (UTC). Това се прави, когато разликата наближи 0,9 сек IERS.

Последната "вмъкната секунда" бе обявена през 2012 год., като по принцип изравняването на атомния с астрономическия часовник се прави  само на 31 декември или на 30 юни.

В ежедневието на хората "вмъкнатата секунда" няма да има никакво отражение.

Системите с висока точност като спътниците или някои информационни системи обаче държат сметка за тази секунда. Например, през тези дни никога да не се програмира изстрелване на ракета, заради сложните изчисления. Другата сфера, където операциите са свързани с точното време е борсата и свързаните с интернет бизнеси. Например бе обявено, че уеб услугите на Amazon няма да регистрират никакви операции в течение на "вмъкнатата секунда".

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини