Пловдивският университет предлага два варианта на магистърска програма за "Славистика"

Записването за останалите незаети места в специалността „Славянска филология“ продължава до края на септември

Филологическият факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ предлага шанс за проверено и доказано от академичната традиция образование в областта на хуманитаристиката.

В Пловдивския университет най-доброто и проверено от времето в академичната традиция се съчетава с добрите практики в модерното европейско образование. Доказателство за това са двата нови учебни плана в областта на славистиката – петгодишна магистърска програма, която в Пловдивския университет съществува от 1978 г., но от миналата учебна година предлага много нови възможности, и трисеместриална магистърска програма за завършилите бакалавърска степен в независимо коя хуманитарна специалност. Директна магистърска степен, след завършено средно образование, предлагат само няколко специалности – медицина, право, балканистика и славистика.

Крайният срок за записване за специалността „Славистика“ е 30 септември.

Допълнителна информация за кандидатстването за тази и други специалности, в които все още има свободни места, е публикувана в сайта на ПУ „Паисий Хилендарски“: https://uni-plovdiv.bg/uploads/site/KSK%202016/Dopulnitelen%20priem%202016/Objava_II_V23.pdf

От настоящата учебна година стартира нова магистърска програма след бакалавър – „Културноисторическа славистика“, която ще осигури възможност за работа във всички сфери на културата, включително библиотеки и музеи. Срокът за записване е 15 октомври, в секретариата на катедра „Славистика“ в Ректората на ул. „Цар Асен“ №24, тел. 032 261 238..

Специалността „Славянска филология“, или още “Славистика“, е първата филологическа специалност в България, която формира националния интелектуален елит вече повече от век, разказва доц. д-р Жоржета Чолакова, ръководител на катедра „Славистика“ в Пловдивския университет. Пловдивският вариант на петгодишната магистърска програма „Славистика“ съхранява доказаните позитиви на създадената в нашия град през 1978 г. специалност „Славянска филология“, като ги надгражда с доказани предимства на европейския университетски опит. Специалността дава възможност за свободен избор на един от трите профила: чешки, полски и южнославянски (сръбски и хърватски), както и свободен избор на един от двата предлагани варианта: първият продължава традиционното обвързване на славистичната подготовка по език, литература и култура на съответната славянска страна с българистична подготовка, а вторият е изцяло славистичен и включва изучаването на два славянски езика и един неславянски (английски, френски, немски, испански).

Първият вариант осигурява възможност за професионална реализация освен във всички културни сфери на живота още и в сферата на образованието – завършилите получават наред със славистичната си подготовка и учителска квалификация по български език и литература. Вторият вариант разширява полето на езиковата подготовка, а заедно с това и възможностите за професионална реализация в институции с международна дейност. Студентите правят своя избор след втори курс, тъй като първите две години са предвидени за засилено обучение по основния славянски език и за семестриално обучение в чужбина, а след това избират един от предлаганите варианти. И в двата случая завършват с магистърска степен. Не е без значение и изгодната финансова страна при избора на петгодишната магистърска програма – заплаща се през всичките години на следването таксата по държавна поръчка, която е равностойна на бакалавърската.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини