Заразното пушене

Докато в Гърция вече седмица полицаите с всички сили отбраняват участъците си от разбеснели се тълпи демонстранти, у нас става обратното.

Пушалните на открито, в които участват мълчаливи мъже с тъмни очила, вече са запазена марка след първия в историята ни полицейски протест.

По същата мода, по която фермерите водят стада и колят животни по шосетата, млекарите разливат бидони, студентите правят хепънинги, а миньорите окупират забоите.

Кълбетата дим в градинката пред сградата на МВР вдигнаха пелената на болезнените въпроси в правоохранителната институция. На 13-и случайните минувачи около църквата "Св. Седмочисленици" имаха шанса да разберат в дълбочина социалното разделение в полицията. Някои пазители на реда бяха окичени с повече златни ланци от цял цигански оркестър и пуфкаха луксозни пури. Други дърпаха евтини цигарки и се оплакваха как не могат да свържат двата края.

Излизането на хиляди български полицаи, вбесени от орязването на коледните им добавки и мижавите заплати, е сигнал за клокочещото напрежение в системата.

Униформените не повярваха и на разпространената от МВР официална справка, според която началната заплата във ведомството е 660 лв., а средната - 960 лв. "Кой в системата получава толкова високо възнаграждение?", чудеха се захапалите цигари пазители на реда. Всеки, който напоследък е влизал по някакъв повод в районно управление, ще разбере натрупания гняв. Малко са участъците, оборудвани с модерни компютри.

В повечето трудно могат да се намерят здрави маси и столове, а кабинетите за последно са били ремонтирани по времето на Григор Шопов.

Из неугледните стаи дознатели и оперативни работници щракат на пишещи машини и подреждат документите в овехтели папки. Окаяната работна обстановка и ниският престиж на професията трудно могат да се променят, като запалиш тютюн в градинката.

Добре е, че ръководството на вътрешното министерство бързо схвана, че отчаянието, а не политически саботаж е изкарал униформените на по цигара в събота сутрин. Главният секретар Павлин Димитров отиде на място да чуе болките на подчинените си.

Вътрешният министър Михаил Миков мърморейки се разтича да търси средства за 13-а заплата. Управляващите, изглежда, се стреснаха от откритото опълчване на униформени служители, иначе навикнали да изпълняват и най-тъпите заповеди, както и да бъдат уволнявани за най-дребната издънка.

Без съмнение правителството на тройната коалиция си дава сметка за политическата популярност на ГЕРБ в средите на полицаите. Бойко Борисов и Цветан Цветанов не само че се идентифицират като продукти на системата на МВР, но и първи анонсираха пушещия протест.

В навечерието на парламентарните избори БСП и нейните коалиционни партньори не могат да си позволят разрастващи се пушални пред районните управления.

Червените вече платиха високата цена от стачките на влиятелни гилдии на предишните избори. Затова ще направят и невъзможното пазителите на реда да се укротят поне до лятото.

Най-големият риск е, че след полицаите в пушални могат да се организират учителите и десетки хиляди слабо платени държавни служители.

Със сигурност протестът срещу ниското заплащане на което и да е съсловие ще бъде изначално справедлив, а властта тутакси ще клекне, за да не загуби гласовете им. Въпросът е колко може да се разтяга бюджетът, преди да изгърми.

автор : Руслан Йорданов, Стандарт

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини