На празник на мераклийското мезе, Широка лъка смая стотици с домашни суджуци и сланина по стара родопска рецепта

    Празник на домашно приготвените мезелъци събра цялото село Широка лъка, много гости от Смолян и съседните села, както и туристи. Днес на мегдана 6-ма производители изложиха най-доброто, коието са произвели -сланина,суджуци,бабек, луканка и други засукани мераклийски мезета. Трапезата се допълваше от домашно вино, хапки, сирене и баници, приготвени от местните майсторки. Всички вкусотии бяха изложени на селския площад в смолянското село, а гостите дегустираха безплатно. Всички вкусваха, преглъщаха доволно и после пускаха гласа си, за да подкрепят стопанина, произвел най-вкусното мезе. Скарите димяха дружно, виното се лееше щедро , а местните бяха доволни, че са спретнали празника, макар че всичко започнало на шега, докато загряла мъжка компания в местната кръчма, си мерела приказките. Закачката била на кой му е по-красиво прасето и по-вкусно мезето и от дума на дума решили да гостят жури от няколкостотин гости и да изберат най-добрия сред тях.

    Апетитното изложение в съботния ден случи и на хубаво време, събра се цялото село, всички хапнаха и се усмихнаха след продължителните януарски студове и снегове. Затова и 500-те лева награден фонд са по-скоро символична награда, за участието и признание за победителя, събрал най-много от гласовете на гостите. Повечето участници във вкусния празник признаха, че всичко е направено толкова апетитно и вкусно, че са затруднени да изберат победителя.

    Кметът на село Широка лъка Васил Седянков обаче е убеден, че апетитният празник ще стане традиция, ще се увеличи поне два пъти наградния фонд и следващото издание на кулинарния празник ще събере на една маса не само мезелъците, но и млечните специалитети приготвени от родопските майстори. 

    Повечето от тях са за домашна консумация, а не за търговска цел. Такаместните ще покажат на гостите каква може да бъде чистата, ръчно приготвена и екологична храна. Някои от кулинарните спецове разкриха, че в мезетата има и планински билки като мащерка, но най-голямата тайна било да са приготвени с любов.

     76 годишният Георги Згуровски беше най-възрастния участник във вкусната надпревара и показа специална сланина, приготвена по много стара родопска рецепта. Той обясни на гостите, че когато животните са гледани на поляната, хранени с чиста храна и в здрава среда, няма как да не е вкусно месото им.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини