Първото състезание с летящи коли

Вече неведнъж сме виждали както прототипи на летящи коли, така и модели в действие. Е, да, те все още не са по нашите улици, но вече сме приели, че са част от бъдещето, което все някога ще дойде. И колкото по-населено става на земята, толкова въздухът е по-добра алтернатива за придвижване.

Добре знаем обаче, че колите не са само за това, а са и истинско забавление за мнозина. Затова и тези, които виждат по-далеч във времето, със сигурност могат да си представят и състезанията с летящи коли, които някога ще се организират.

А как ще изглеждат те ни показаха нагледно а Аделаида, Австралия. Там преди дни бе организирано първото състезание с два броя Alauda Aeronautics Mk3 Speeders, които са автомобили за вертикално излитане и кацане (eVTOL). 

Организатор на първия по рода си драг експеримент в небето бе Airspeeder. И докато този път превозните средства бяха управлявани дистанционно от разстояние и в тях нямаше пилот, за следващата година са насрочени други състезания, при които летящите коли ще са с шофьор.

Трасето е дълго 198 метра, а двете коли развиха максимална скорост от 154 км/ч. Те са с тегло едва 100 килограма, направени са от въглеродни нишки и пресичат финалната линия, изминавайки въпросното разстояние за броени секунди.

Следващото поколение Alauda обаче ще бъде разработено не за дистанционно управление, а за контрол от пилот в кабината. И той ще може да се наслади на ускорението от 0 до 100 за само 2.3 секунди, което е бързо и от най-бързите нелетящи автомобили - като Bugatti Chiron например, предава Daily Mail.

Според информация от производителя, в новото поколение летящи коли ще има системи, създаващи "силово поле". Като например LiDAR сензор и други радарни технологии, с които да може да се спазва безопасна дистанция и да се избегне възможността от сблъсъци. Ще бъдат усъвършенствани и батериите, а шумът ще бъде намален за комфорт на пилота.

Това ще позволи този модел летящи коли да намерят своето място и в една бъдеща градска среда, в която придвижването няма да е само по, но и над улиците. Според анализтори, индустрията за превозни средства с вертикално излитане и кацане ще струва повече от трилион и половина долара до 2050 г.

Източник: lifestyle.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини