Общ курбан за над 2 хиляди души ще дадат християни и мюсюлмани в Чепеларе

Чепеларе за пръв път ще направи общ курбан и молебен на 8 октомври.

Общоградският молебен се организира от инициативен комитет в партньорство с Общината, а датата 8 октомври е определена от отец Станимир и ходжа Пайталов. Гражданската инициатива е подкрепена от двете общности с християнско и мюсюлманско вероизповедания и Община Чепеларе.

Молебенът ще се проведе на площад „Олимпийски от 11.30 ч. Във всички обществени учреждения, църква и джамия в родопския град, от месец са поставени над 30 кутии за събиране на средствата, като самите кутии са изработени от читалище „Родопска искра“ като подарък. Граждани и фирми не спират да даряват средства, както и животни за общото мероприятие. В сметката на общината са постъпили над 5 хил. лв, включително и от чепеларци живеещи в чужбина, потвърди кметът Славка Чакърова.

„Всички заедно, независимо от вероизповеданието, ще се помолим за доброто на града и единение между хората“, каза Чакърова и допълни, че в момента са събрани към 8 хил. лв. Парите, които останат след провеждане на общата инициатива ще бъдат дарени на две деца от града, които това лято загубиха родител при трагични обстоятелства.

Инициативният комитет ежедневно документира и публикува отчет за всяко постъпило дарение, като до момента в кутиите са събрани над 3800лв.

Главният готвач Емануил Джучков, заедно с двама помощник – готвачи, ще приготвят курбана за 2100 човека. Дарените живи животни ще се проверят от ветеринар, а хората събират казани и посуда дори от околните села Зорница, Богутево, Острица.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Fa
    facepalm
    0 0
    09:35, 6 окт 2017
    Чудесна новина, която за съжаление бъка от грешки. Чудно ми е какво е направил автора с тези спестени 3 минути, нужни да се прочете и коригира статията преди да се публикува.
Последни новини