Пада Нощният крал и започват 'странните неща'

Изображение 1 от 3

    На 14 април (след по-малко от месец) започва една серия от епохални нощи за поданиците на "Троновете" в HBO. На оригиналния канал или в стендбай-очакване да се появи в някой от тракерите още преди понеделнишката утрин, ще треперим в развиващия се край на епохата на огъня и леда. Направо мога да си кажа, че заслугата на Джордж Мартин е само начална - многотомна и тежка, но недовършена; Д.Бениоф и Д.Б.Уайс не само довършиха ненаписаните книги, но облякоха сагата в картина и реч и ни потопиха във вълнуващо приключение. Е, дойде краят. Най-хубавото е, че нищо не знаем за него. Хипотези, догадки и спойлери - колкото щеш, но се чудя дали самият писател знае всичко, което кинаджиите са намислили и заснели. Светът на Вестерос ще се материализира от пикселите за последно, очакваме драконовите пламъци и мечът на Джон Сняг да стопят ледените мъртъвци на Нощния крал. Очакваме битката, за която ни информираха, че е правена цели 3 месеца и вероятно наистина е най-баталното сражение, снимано в киното.

    Ще завърши ли отмъщенията си безликата Аря, ще се съберат ли след битките и за живота Майката на дракони и копелето-изгнаник

    Но аз искам да ви подсетя, че с края на играта в огъня и леда във Вестерос, серийните маниаци на ТВ-съспенса няма да си отдъхнат; или, хайде, ще имат около месец да смелят случилото се. От Netflix обявиха и датата на Третия сезон на Stranger Things, а чудовището от трейлъра подсказва, че и в Хаукинс конспирациите, мистиката, ужасите и метафизиката изобщо не са спрели.

    Само хлапетата малко са пораснали. И сегашната им лятна ваканция няма да е като списък със задължителни книги за прочитане и водене на читателски дневник. Духът на 80-те години (на моменти - лично за мен - инфантилизиран в предишните два сезона) отново ще се сблъска с алтернативната екзо-реалност, порталът към upside down очаква героите и ражданите в страховете им зверове. И някой трябва да се сбори с тях и свръх-секретните военни експерименти - които са отключили още няколко измерения, отвъд четвъртото, за цялото градче. Може би идва пореден Judgement Day? Защото "странните неща" ще се отключат за трети път точно в Деня на независимостта, т.е. на 4 юли. Приятно очакване!

    ПС. Сигурен съм, че дори и през Портал тайфата на Дъстин, Майк, Лукас и Илевън няма да се сдобият с вестероски меч от валерианска стомана, който убива чудовища. Също: че ако заради новия сезон, изгледам накуп отново първите два, тяхното "синьо детство" няма да превърне моето реално минало в нещастни години (филмът си е хубав, което не пречи да ме дразни инфантилния патетизъм).

    Ако участвам в конкурс за история на някой епизод от поредното продължение: ще ги пратя у нас с два скока в края на миналия век и в началото на 80-те. Порталът ще се отвори в Чинията на Бузлуджа (сега), където те ще изпитат неистов страх от визуализираната ентропия на времето. Сетне ще попаднат в черно-белите години след построяването й, когато група празнуващи пионерчета минават покрай тях, ала не ги забелязват - понеже всичко, свързано със Западните Земи е измислен свят. Все пак, с издигането на саморъчно направената още в Хаукинс антена (виж трейлъра!) на нашия съществуващ пилон, ще се отвори пирамидата в Странджа. Ще намерят ключ за Тайната камера в Царичина. А там ще ги очаква "Москвич", сглобен в Ловеч, който е започнал пътуването си във времето много преди колата на Илон Мъск. За съжаление, в жабката му са прибрани само докладите на Лилов от последните 7 пленума и конгреси на рептилианците. "Странните неща" избухват величествено в един мавзолей, който не пада...

    Всеки има право на своя си черен хумор. И всеки се бори със собствените си чудовища. Братята Дъфър и аз също.

    в Нощния страж. Дали той ще бъде неочакваният кралски наследник и очаквано ще седне на Железния трон. Ще се намесят ли Мелисандра и Господарят на светлината във войната на живите и мъртвите. Дали пък малкият Тирион няма да се окаже пораснал колкото за Трона. И изсънувал ли е вече всичко това Бран през очите на гарвана... Малко остана.

    Източник: offnews.bg

    Коментари в сайта

    Последни новини