Социалните обобщават колко часа асистентска грижа да имат хората с увреждания

В Областната социална служба в Хасково вече се приемат заявления за изготвянето на индивидуална оценка на потребностите от подкрепа за хората с увреждания. Тя ще се прави въз основа на самооценката на кандидатстващото лице и е във връзка с промените в законодателството и приетия в края на март Правилник на Закона за хората с увреждания, и Методиката за извършването на индивидуална оценка на нуждаещите се от подкрепа хора с увреждания, посочи експертът Васка Атанасова.

Новата оценка на потребностите, чието прилагане започна от първи април, реално ще замести досегашната социална оценка на хората с увреждания.

Лицето с увреждане трябва да попълни във формуляра за самооценка отговорите на въпроси, свързани с това например как се справя в ежедневието си, с какво се придвижва или какви затруднения има.

В областните социални дирекции вече има отдели, които да изготвят индивидуалните оценки. Служителите ще вземат предвид възрастта на кандидатстващия с увреждания и обичайните за нея състояния и умения.

Задачата на социалните експерти на практика е да преценят спрямо посочените потребности от кандидатстващото лице колко часа подкрепа от личен асистент ще са му нужни в случаите на заявена потребност от предоставяне на лична помощ. Ще се правят и посещения в дома му за проверка дали са реални описаните при самооценката затруднения.

При необходимост социалните работници могат да изискват становище от компетентни специалисти.

Осигуряването на необходимите асистентите за социална подкрепа обаче ще е работа на общинските администрации.

Реалното предоставяне на социалната услуга на заявилите, че имат нужда от лична помощ ще започне от 1 септември тази година, уточни Васка Атанасова.

За да бъдат осигурени правата им по Закона за хората с увреждания, заявления за изготвяне на индивидуална оценка трябва да подадат и лицата, чиито социални оценки, изготвени по реда на отменения вече Закон за интеграция за хората с увреждания, изтичат.

На този етап заявления за индивидуална оценка не е необходимо да подават хората, получаващи месечна финансова подкрепа за определен срок, ако нямат други потребности.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини