Загубени туристи преспали завити в найлони

Целта на планинарите била хижа"Ледницата"

Изгубени туристи преспаха на над 2 хил.метра височина като копринени буби.  Пашкулът обаче бил от найлонови парчета, с които заблудените планинари успели да оцелеят при температура -5 градуса. Тримата пловдивчани на възраст от 25г. до 30г.прекарали нощта срещу 9 февруари на връх „Орфей” над Смолян, който с височината си от 2188м. е сред първенците в Родопите.

Запалените планинари били с подходящо оборудване за тежки преходи, но на свечеряване попаднали в снежните преспи и объркали маршрута.

Целта на похода им бил най-високият връх „Перелик”, който води само с три метра пред нощния им лагер на „Орфей”.

Катерачите тръгнали от хижа „Смолянски езера” и поели към планинската къщичка”Ледницата” над село Гела, като предупредили хижаря да ги чака за нощувка.

Когато гостите му не пристигнали, а и телефоните им били извън обхват, той започнал да ги издирва. До 1 часа през нощта обаче, не успял да ги открие.

Със планинската спасителна служба се свързали притеснените родители на младите планинари, които в сряда по обяд успели да намерят пътя.

Те не са измръзнали, нямат наранявания и са добре, въпреки леденото адреналиново лагеруване на открито.

От спасителната служба предупреждават мераклиите за планински пешеходен туризъм да не правят дълги преходи през зимата. Само преди седмица двама туристи от Бургас също изчезнаха по този маршрут, в района на природния резерват „Сосковчето” край Смолян и се разминаха на косъм от измръзване.

Чудомира Щерева

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини