Родопчани отчитат размера на кризата по препълнените селски гробища

Бившият кмет и доспатското село Барутин Теофил Делиев, заяви, че за да се види тежкото положение на хората  в малките населени места е достатъчно да се хвърли поглед в препълнените селски гробища.

“За последните години само в Барутин, което е най-голямото село в община Доспат, има 320 нови гроба, което е показателно за положението”, посочи Делиев на партийно събрание на БСП в селото.

 Хората се оплакаха от лошите пътища в Барутин, които с изключение на главната селска улица са без асфалт, а друг съществен проблем е липсата на пазар за картофите, жалваха се още хората. Към момента по складове залежават над 200 тона и до сега не е продаден дори 1 килограм.

Другата болка на местните хора е спрян проект за водоснабдяването на селото, заради който от 2 години хората търпят и воден режим и то при положение, че само на 5 километра се намира яз. „Доспат”, който е втори по големина у нас..

За всички тези проблеми на местните хора, алармира активът на БСП в Барутин на отчетно –изборна среща с депутата от Левицата инж. Димчо Михалевски и областния лидер на БСП Дора Янкова. Дългогодишният лидер на социалистите в селото и бивш кмет Теофил Делиев, помоли за съдействие в Народното събрание по въпроса за водоснабдяването на селото.

Целта е най-накрая ПУДООС да отпусне нужните 1,3 млн.лв., за да се реши въпроса защото хората са изморени от годините воден режим.

Червените активисти упрекнаха правителството, че не мисли за малките градове и села, а само за магистралите и големите градове, докато малките населени места тоталното обезлюдяват заради емиграцията на местното население.

Депутатът от БСП Димчо Михалевски се ангажира да съдейства за разрешаване на проблема с водата. По отношение на кризата с картофите, депутатът обясни, че е нужно с държавна помощ да се изгради преработвателен завод в района на Девин, който да поеме продукцията от западните Родопи, който ще се гарантира пазара, формиращ цената на продукцията.

Добри партийни резултати обаче отчете местния лидер на БСП пред шефовете от областното ръководство и депутата Михалевски. Приети са нови 15 членове, които са хора, завърнали се от чужбински гурбет, а постоянната членска маса е над 70 души. Срещата завърши с избор на нов председател на БСП в селото, тъй като, заради възрастта си Теофил Делиев си направи самоотвод.

За нов председател бе избран 30 годишният Владимир Делиев.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини