Десетки англичани с разбити апартаменти в Пампорово

Над 50 апартамента в затворения комплекс "Форест нук" в Пампорово се оказали с разбити врати, изкъртени ключалки и ограбено обзавеждане.

Над 120 англичани закупуват преди 4 години летни жилища в комплекса, намиращ се в живописна местност до главния път между Смолян и Пампорово. Строежът е завършен с 2 години закъснение, а в началото на тази година собствениците решават да навестят имотите си в родопския курорт. Оказва се, че имотите им са били ползвани без тяхно знание, натрупани били и големи сметки за ток и вода, а стопаните не били получили нито лев от отдаваните под наем имоти.

Близо 57 апартамента се оказали абсолютно празни -с напълно изнесено имущество –липсвала мебелировката, обзавеждането и бялата техника, дори били изкъртени електрическите ключове за осветлението и батериите на чешмите. Чуждестранните собственици, заплатили между 5 и 10 хил.евро за обзавеждането, останали  шокирани от гледката. Те са категорични, че апартаментите са взломявани и ограбени.

Два от тях пък били ползвани като офиси на фирмата, управляваща 4 звездния апарткомплекс, без да е искано разрешение от собствениците им. Други стаи са ползвани от персонала на комплекса. Сред английските собственици се оказал и криминалистът Стивън Хънтър, който 30 години е разследвал престъпления в родината си. Чужденците са категорични, че за всичко е отговорна фирмата, поела мениджмънта на  комплекса.

Според управата на комплекса, те не са отговорни за нищо, тъй като англичаните били наели своя сънародничка да се занимава с мениджмънта на имотите им и не носят отговорност.Не отричат обаче, че са ползвали като офиси няколко апартамента.

На 15 януари англичаните са подали жалба в полицията в Смолян, а в началото на март скандалният случай е докладван в прокуратурата в Смолян. Образувано е досъдебно производство и се води разследване.

„Случаят е много сложен и затова не го разгласихме”, потвърди директорът на Областната дирекция на полицията в Смолян комисар Кирил Хаджихристев.

Той обясни, че разследването е в начален етап и се събират всички възможни доказателства и документи, за да се проверят заявените от англичаните щети.

Проверява се дали изобщо е имало подобно имущество, както твърдят пострадалите англичани.

На 10 март в Смолян пристигна и посланикът на Великобритания Джонатан Алън, за да се запознае с проблемите на сънародниците си в района, които се оплакали от мудни административни услуги и липса на съдействие за узаконяване на закупените от тях имоти от бившата управа на община Смолян

По-късно стана ясно, че дипломатът е бил информиран за скандалния случай в комплекса край Пампорово.

Чуждестранните собственици са категорични, че ако не получат правосъдие в България, ще търсят правата си в Страсбург.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини