Инвалиди от община Баните се оплакват от дискриминация

Инвалиди от община Баните сезираха народният представител от Коалиция за България инж. Димчо Михалевски, заради решението на държавата инвалидите да пътуват безплатно само с влаковете на българските железници.

В Смолянска област няма железница, а това решение е несправедливо и поставя родопските инвалиди в неравнопоставено положение.

Хората с подобни проблеми в областта са възпрепятствани да ползват безплатен транспорт и настояха да получат преференция за автобусен транспорт.

Хората поискаха и съдействие от народния представител  да се стопира  „безумното” орязване на социалните добавки за инвалиди, наети на постоянна работа.

Те обясниха, че онкоболните пътуват за лечение до Пловдив и София, тъй като в региона няма лечебен център и разходите за гориво оскъпяват лечението.

„Едва свързваме двата края и ако ни спрат добавките трябва да спрем да се лекуваме”, оплакаха се хората. Друг проблем за инвалидите е, че не могат да работят по европейски програми, тъй като отново ги грози орязване на социалните  придобивки.

”Стигнахме до нулата, не можем да си позволим елементарни здравни услуги, а ако се наложи операция или по-сложно лечение е немислимо”, споделиха още жители на община Баните.

Инж. Михалевски се ангажира да постави въпросите в Народното събрание и да отстоява исканията на местните инвалиди. 

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини