Празнувайки джаза. С джаз (видео)

Международният ден на джаза - 30 април е провъзгласен от Генералната конференция на ЮНЕСКО в края на миналата година в знак на признание на особената роля на джаза като универсален език на свободата и творчеството. Той ще бъде отбелязан с концерти в цял свят.

Каква музика е джазът? Предлагам ви видеото по-долу, което преминава за минути през историята и стиловете и особеностите на тази музика. Защото наистина: каква музика е джазът? Рагтайм, блус, суинг, на черните, на белите, латино джаз, афро джаз, етно джаз. Тъжна? Интелектуална? Fusion или free jazz. За танцуване? За утеха, за релакс, за рамисъл? За жените или за мъжете... Джазът е всичко това и много повече - свободна интерпретация, хармония отвъд каноните, неограничено преливане на енергия и техники между изпълнителите. Може да се консумира в неограничени количества и за предпочитане на живо.

Отначало джазът е само на американците, впоследствие залива света. Месецът на джаза традиционно се провежда през април в САЩ. Сега, когато този ден е вече международен, празнични прояви ще има не само в родината на джаза, но и в Австралия, Алжир, Аржентина, Франция, Италия и много други страни. Обявявайки Международния ден на джаза ЮНЕСКО изразява увереността, че джазът може да съдейства на междукултурния диалог. Че с тази музика може да бъде премахнато напрежението между расите. Че джазът може да помогне за осигуряване на равенство между половете. Че джазът ще засили ролята на младежта в социалните промени. Това прави джазът!

Защото абсолютно искам джаза да успее във всичко, заради което ЮНЕСКО го чества и в подкрепа на казаното дотук и защото съм сигурна, че никой не е слушал азърбейджански музиканти напоследък ... едно брилянтно изпълнение етно джаз. Като го чуете ще се питате, както се питам и аз...

А накрая - един чувствен сакс в последното видео. Мога да продължа до безкрайност със стилове, изпълнители и различен джаз, jazz, jazzzz. Но ще спра на това Smooth Jazz Sensual saxo and relaxing парче, с което можете да релаксирате (сами или с подходяща компания) и да отбележите Международния ден на джаза.

Мира Захариева

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини