Детският хор „Чисти сърца” трогна стотици на фестивал в София

Детският хор „Чисти сърца" към църковния храм „Свети Висарин Смоленски” в Смолян успешно се представи на Четвъртия детски фестивал „Осанна във висините", който се проведе в София.

За откриването на фестивала в храм „Света Параскева” дойдоха посланиците на Руската федерация, Република Гърция и Република Сърбия, кметът на София Йорданка Фандъкова, началникът на РИО в София Ваня Кастрева, заместник-министри, ръководители на институции, ръководители на дирекции в Софийската общинска управа.

Малките хористи и ръководителката им Соня Цветкова се завърнаха с дипломи за устие, много подаръци и с автограф на ценното синодално издание „Православни хорови творби" на протойерей Кирил Попов.

Той е българският лауреат на първия международен конкурс за композитори „Роман Сладкопевец", проведен в Санкт Петербург.

Със своето изпълнение „Майко Марийо" солистката на „Чисти сърца"-

 6-годишната Константина Перпериева, предизвика искрени овации. Фестивалът „Осанна във висините" няма състезателен характер.

Главната цел на организаторите е под купола на храма да се съберат деца и младежи от цялата страна и чужбина, които да покажат многообразието, богатството и красотата на православното песнопение.

Представиха се 19 хора с общи 200 изпълнители, като за първи път имаше и международно участие – 70 възпитаници на Средното музикално училище в град Ниш, Сърбия.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини