Строителен спец заема зам.-кметското място в Смолян

инж.Мария Палагачева зае мястото на зам.-кмет на община Смолян след освобождаването на арх. Георги Даскалов

„Промишлено и гражданско строителство” е специалността, която новият зам.-кмет на Смолян инж. Мария Палагачева, е завършила в Института по архитектура и строителство в София.

49 годишната дама, която владее руски и английски, се дипломира се като строителен инженер, а през 2011 г. придобива и втора специалност „Пътно строителство”.

Освен солиден профессионален опит, Палагачева има и редица професионални кфарификации в областта на европейските норми в строителството.

Преминала е курсове по професионална квалификация - Евронормите в пътното строителство и повишаване качеството на пътното строителство; “Еврокод 7” – “Геотехническо проектиране”, Проектиране на строителни конструкции при сеизмични въздействия съгласно Еврокод 1998 – ЕС 8”.

Инж. Палагачева има и квалификация за практическо прилагане на условията на договорите по ФИДИК.

Започва професионалната си кариера преди 24 години, като от  1987 г. до сега е работила в доста държавни и частни фирми.

Започва като специалист в технологичен отдел в домостроително предприятие СМК в Смолян, по-късно е ръководител на строителен обект в СМК – Враца, била е проектант и в общинска фирма «Околчица» във  Враца. Зад гърба си има и педагогически стаж като преподавател в Строителния техникум в Смолян.

Била е директор строителство във частната фирма на брат си инж.Димитър Палагачен «Дистдимил», както и ръководител проект ЛОТ 1 в «Инжстрой София»  АД.

Работила е още във фирмите  «Пътинвестинженеринг» и «Пътконсулт».

Последното й работно място, преди да поеме поста зам.-кмет на община Смолян, е като зам.-ръководител на обособено звено в «Пътинвестинженеринг».

Има допълнителна компютърна квалификация за работа със специализирани програмни продукти.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини