Доставиха 20 контейнера "Антимечка" в Смолян

В базата на почистващата община Смолян фирма – “Титан Клинър” бяха доставени 20-те “антимечка” съдове за смет. Контейнерите са предназначени за селищата и планинските местности, в които има чести мечи нападения. Целта е да се предотврати слизането на зверовете, привлечени от кошовете в населените места.

Съдовете тип “Бобър” са снабдени със специална механична ключалка, която не позволява лесното отваряне на капака. Община Смолян е първата в България с подобни съоръжения. Придобивката цели да задържи мечките в гората, а не около населените места, за да има по-добро съжителство между хората и мечките.

Средствата за закупуването са отпуснати по проект “Опазване на дивата коза и кафявата мечка чрез изпълнение на компоненти на плановете за действие за дивата коза и мечката в България”, финансиран от Оперативна програма “Околна среда” 2007-2013г.

Проектът на Сдружение за дива природа "Балкани" се реализира с подкрепата на Европейския фонд за регионално развитие и държавния бюджет на България.

На всеки съд ще има стикер с целите на проекта, както и призив хората задължително да заключват коша със специалният механизъм. Устройството е достатъчно здраво и според изчисленията може да издържи на меча инвазия.Експертите от Сдружение "Балкани" обясниха още, че за да са ефективни, контейнерите трябва да се заключват, а не просто да се хлопва капакът отгоре.

По тази тази причина обаче ще бъде трудно съдовете да се използват от деца. До дни община Смолян ще предостави на “Титан” списък за разпределение на кошовете, за доставка по места. Служителите на фирмата също ще бъдат обучени как да почистват специализираните “Бобри”.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини