Серафимовци се поклониха пред паметта на Освободителя на Родопите в родното му село Свежен

Група от смолянското село Полковник Серафимово, водена от кметския наместник Михаил Василев, посети родното място на легендарния полк. Владимир Серфимов - с. Свежен, община Брезово. Поканата за гостуването беше отправена от кмета на селото Валентин Дойчинов, по повод 152-години от рождението на славния пълководец на 21-ви Следногорски полк и 100 години от Балканската война.

С групата пътуваха смолянският историк и изследовател  Андрей Печилков, от когого през далечната 1975 г. свеженци разбират, че в тяхното село е роден Освободителят на Родопите.

 В центъра на Свежен, което е побратимено със Серафимово, е издигнат паметник на полк.Серафимов, а признателни серафимовци са поставили мраморна плоча, която е запечатала за поколенията заветните думи на полковник Серафимов, решили съдбата на Родопите:

"Няма да отстъпя тези села, в които вчера ме посрещнаха като освободител!"

Родопските гости поднесоха цветя и венци пред плочата и паметника, и на колене с минута мълчание почетоха паметта на храбрия офицер.

Родната му къща в село Свежен се поддържа грижливо, още се пазят и надписите, изрядани с нож, с имената на дъщерите на полк.Серафимов. Виждат се и дупките, през които се е стреляло по турците.

запазено е и скривалището скривалището, в което се е укривал и Васил Левски, който е трети братовчед на бащата на Серафимов, даскал Гено.

"Бойният и несломим дух на полковника сякаш не е загубен през годините. Още повече, че родното му село е дало над 100 жертви в борбата с поробителя, сред които е и неговият баща", разказва кветът на Свежен Дойчинов. Местната управа планира да ремонтира и реставрира дома на полковник Серафимов със средства по проект.

От своя страна кметът на родопското село Михаил Василев, покани свежанци на 21-ви октомври на връх Средногорец, известен като "Родопската Шипка", за честванията на бележита годишнина.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини