Над 2/3 от младите у нас са вярващи

Българската православна църква (БПЦ) е сред най-уважаваните институции.

По данни от национално представително изследване, проведено през месец септември т.г. 42% пълнолетните жители на страната изпитват доверие в БПЦ срещу 43% - недоверие.

Над две трети от младите хора у нас, на възраст от 14 до 29 години, се определят като вярващи, а атеистите са едва 16 на сто.

Отношението на младежите към православното християнство е силно положително – 86%, 54 на сто изказват положително мнение и за католицизма. Към останалите религии доминира неопределената оценка, докато 34% имат по-позитивно е отношение към будизма.

Близкият родителски и прародителски кръг е основата, върху която се е изградило отношението на младите хора към православното християнство - 46 на сто са били въведени във вярата в бога от родителите, 26 % от бабите и дядовците си, съобщава агенция Крос.

Ролята на свещениците и божиите служители е пренебрежимо ниска – посвещението във вярата си от източник приближен да църквата са получили едва 5-6%. Едва 23% извършват някакви църковни дейности.

Мнозинството се изказва за диалог между религиите и засилено влияние на църквата в светския живот. Над две трети – 67% смятат, че БПЦ трябва да участва по-активно в духовното възпитание на младите.

Данните са от национално представително проучване на Институт за социални изследвания и маркетинг проведено сред 510 младежи на възраст от 14 до 29 години през май на 2012 г.



Read more: http://bulgaria.actualno.com/Nad-23-ot-mladite-u-nas-sa-vjarvashti-news_406060.html#ixzz2BSlqy4Al

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини