Български парфюмиращи бонбони - хит на световните пазари

Дъвчащ парфюм, парфюмиращ бонбон, ядлив дезодорант, а може и deo perfume candy – така се нарича поредното българско изобретение на основата на розово масло, което в момента се разграбва като топъл хляб в Европа, Азия и САЩ.Достатъчно е да схрускаш един малък бонбон и в следващите 6 часа тялото ти започва да излъчва ухание на току-що откъсната дамаска роза (Rosa damascena). Нетрадиционният парфюм е на фабрика за бонбони в Асеновград. "Само за няколко месеца ние си извоюва завидни позиции на световните пазари", коментира пред БНР собственикът на фабриката Венцеслав Пейчев. 

За нашенския део бонбон заговори и британският вестник „Гардиън” по повод предстоящата му поява на английския пазар в началото на февруари догодина. Авторът на статията го препоръчва като подходящ подарък за Свети Валентин, възкликвайки възторжено: „Какво по-романтично от това да съчетаеш аромата на цвете с този на любимия човек!”

.Любопитното е, че българското изобретението на практика действа по същия начин като далеч не толкова благоуханния чесън. И двете храни съдържат вещества, които не могат да бъдат разградени от тялото и затова се изхвърлят през кожата, докато човек се поти. Главният „виновник” за приятната миризма на дъвчащия парфюм всъщност енеразградимата съставка гераниол. Тя се среща в естествено състояние в растения като лавандула, здравец, ванилия, но най-вече в българската маслодайна роза, вирееща в изобилие край Казанлък. 

"С помощта на специалисти от Университета по хранителни технологии в Пловдив успяхме да изолираме и да вкараме въпросния гераниол в състава на бонбоните, така че той да запази по-продължително своите свойства", обяснява Венцеслав Пейчев.

Официалният „прощъпулник” на българското изобретение се състоя миналата пролет по време на Международното изложение за иновации и изобретения в Женева, където предизвика истински фурор и спечели сертификат за световна иновация. Оттогава ядливият дезодорант се радва на много добър прием в страни като Испания, Германия, Франция, Китай, Корея, Сингапур и пр. В САЩ засега продуктът се разпространява по интернет и струва 10 щ. д. пакетчето. Въпреки това розовите бонбонки са се превърнали в истински хит там. У нас продажбите са по-малко, въпреки че в търговските ни вериги цената им е около 10 пъти по-ниска, отколкото в САЩ.

Българското изобретение е част от едно ново направление, което се развива по света, в т. ч. и в България, т. нар. нутрикозметика или разкрасяване чрез хранене. Затова асеновградската фабрика вече има идея да разработи и други нестандартни разкрасяващи продукти. Например с колаген: като кисело мляко или сухи супи с колаген, които да съдействат за изглаждане на бръчките, ще имат доста силен ефект. Производителите на ядливия дезодорант гарантират, че е 100% безопасен. Още повече, че съдържащият се в него гераниол отдавна е бил патентован като безвреден хранителен продукт от небезизвестна европейска компания. 

Българските производители подготвят за мъжете, които се притесняват да лъхат на нежно цвете, нов парфюмиращ деодорант made in BG само за мъже. Той ще излъчва далеч по-малко сладникави нотки, но какви - засега се пази в тайна.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини