Съдът в Златоград влиза в програма за щадящо децата правосъдие

Районният съд в Златоград е един от трите районни съдилища, избрани да участват като модели в изпълнението на проект „Правосъдието – приятел на детето”.

Той се осъществява от фондация „Международна социална служба - България” и фондация „Детски правен център - България”. Другите две съдилища, в които ще се реализира проектът, са в Бургас и Велико Търново.

Проектните дейности предвиждат изготвянето на минимални стандарти, които гарантират правосъдие, щадящо децата, когато се налага тяхното присъствие в съдебната зала и участието им съдебните процедури.  Ще се разработят базисни и специализирани мултидисциплинарни програми за обучение на магистрати и социални работници.  Ще се адаптират съдебните зали, ще се специализират  съдебни състави за гледане на дела с участието на деца. Ще бъдат разработени и интегрирани услуги, които подкрепят детето и неговото семейство преди, по време и след приключване на съдебното производство. Част от проекта са и разработването на  информационни материали за деца, които участват в съдебни производства  в областта на гражданското правораздаване.

34 районни съдилища са изпратили попълнени въпросници с желание да бъдат включени в проекта. Поради големия интерес в обученията ще бъдат поканени да участват по един съдия от районните съдилища в Разград, Козлодуй, Петрич, Благоевград, Дулово, Бяла Слатина, Берковица, Хасково, Разлог, Смолян, Пловдив и Карлово.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини