Откриха следи от атеросклероза и инфаркти в древните мумии

Всеки трети египетски фараон е страдал от сърдечно заболяване, съобщава медицинското списание „Лансет". То е финансирало проучване на 137 мумии от Египет, Перу и Алеутските острови в Аляска отпреди 4000 години и е показало по недвусмислен начин, че артерии задръстени с мазнина, не са нещо необичайно за древните хора. Изследването разбива на пух и прах мита, че инфарктите и сърдечните болести са резултат от съвременния начин на живот и са причинени основно от тютюнопушене и затлъстяване. Самото проучване е извършено от професор Рандал Томсън от университета „Свети Лука" в Канзас.

Има ясни следи от атеросклероза при повечето египетски мумии. И то не само в царските, но и при тези на обикновени чиновници. Досега се смяташе, че заболяването се е срещало само при представителите на висшата класа, защото те си позволявали да консумират изобилно мазни храни.

Точно като при съвременните хора, всички мумии показват, че с напредването на възрастта по-старите хора показват признаци на сърдечносъдови заболявания.

„Фактът, че откриваме еднакви нива на атеросклероза в мумиите на древни хора от различни култури значи, че този тип заболявания са много по-често срещани, отколкото се считаше преди", казва професор Томсън.

Източник: http://snews.bg/

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини