Конен парад и кушии в Чепеларе за Тодоровден

Конният парад е истинска атракция не само за ценителите. Снимки: Никола Фичев

На 23 март по традиция Община Чепеларе и Сдружение на коневъдите в родопския град, организират честване на светеца Теодор Тирон, покровител на коне.

Празникът започва с водосвет в двора на храм „Успение на Пресвета Богородица”, а в 11.30 ч. стартира и традиционния парад на Чепеларската конница, която ще дефилира по главната улица на града.

Атрактивните състезания за бързина и сила ще се проведат  в района на старата автогара, като в 12.00 часа ще бъде традиционната кушия.

В Чепеларе, като район с огромни горски масиви и дърводобив, конните състезания за сила и мощ са най-сериозното предизвикателство за стопанина, защото животните са товарни, а не спортни коне.

Журито ще оценява  най-силните четириноги в три групи, според тежестта на дървените трупи, които ще влачат.

Водачите им пък ще трябва да ги направляват по трасето, без да ги дърпат, а публиката подгрява и стимулира с бурни подвиквания. В рамките на около минута, конете ще теглят трупите с различна тежест, а победител ще стане конят, изминал най-дълго разстояние.

Според обема на товара добичета ще се състезават в три класа- I клас – 1300 куб.см. ,II клас – 1100 куб.см. и III клас – 800 куб. см.

Условията за участие са изрядния вид на конете и ездачите, а животните, които не са преминали през кантар, ще се записват в най- тежката категория.

За победителите е осигурен и награден фонд в размер на общо 1 200 лв., а за гостите на празника атрактивни гледки, адреналин и забава.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини