Смолянското Сдружение „Родопски хайдути” с уроци по родолюбие в родопските села

Сдружение „Родопски хайдути”  проведе урок по родолюбие в основно училище „Димитър Благоев“  в девинското село Осиково, съобщи председателя на сдружението Манол Ружинов. На събитието присъстваха както учениците, много родители и жители на родопското село. Над час и половина младите родопчани слушаха вълшебната музика на каба гайда, разкази за вехти войводи и комити, имаха възможност да се докоснат до старите носии и оръжия, които бяха изложени пред тях.

Местните жители също успяха да изненадат „хайдутите” с много интересни истории и стара хайдушка песен записана от д-р Асен Бодуров. Кметът на селото Велин Палигоров разказа и уникална история, предадена от неговия баща. В детските си години той станал свидетел на уникална находка.

На тавана в една от къщите открили стар голям вързоп и цялото село се събрало на двора, за да види какво има в проядената от молци абена бохча. Хората били изненадани, защото вътре имало старо попско расо, кандило и кръстове .

„Явно това било останало от старото време, преди потурчването“, предполага днес кметът на селото и добавя, че местните жители го предали на църквата в село Петвар, което вече не съществува, а тамошната църква отдавна е разрушена. Младите „хайдути“ пък останали впечатлени от историята на селото. Разпитали кмета дали е имало насилие по време на Балканската война и какво знаят от техните бащи и дядовци.

Кметът Палигоров разказал следното: „Насилие по време на Балканската война не сме чували да е имало по нашия край. От старите знаем, че тогава е имало голяма турска пропаганда, която е плашила местното българо-мохамеданско  население, че ще дойдат християните и ще ги изколят. Много от жителите на околните села Михалково, Чуреково, Петвар и много други, побегнали към турската граница. Разбойнически банди, върлували тогава, наред ограбвали и палели обезлюдените села“.

След години повечето от напусналите родните си места българи – мохамедани се завърнали, но на тяхно място вече имало други заселници. По инициатива хората от Осиково, преди година е облагороден паметникът над селото в чест на загинали жители от Перущица по време на Балканската война. Кметът на Осиково допълни още, че никога в старите времена хората не са се делили на християни и мюсюлмани, празнували са всички празници заедно, но и са знаели своят корен и история. Местните жители разказаха и за намерени останки от тракийско време, за множество руини от стари параклиси, намиращи се по височините над селото.

Кръстът над селото е поставен от местните жители на Осиково.

В момента девинското село Осиково се слави с високопланинските ягоди. Амбициозните жители на селото искат да възобновят дейността на местното читалище, както и да съберат малка музейна експозиция, за да се покаже нагледно историята на родопчани. 

Урокът по родолюбие в село Осиково беше първият от поредицата за тази година. „От сдружение „Родопски хайдути” планираме следващият урок да бъде в родопското село Арда още до края на месец март“, заключи председателя на Сдружението Манол Ружинов и благодари  на кмета Велин Палигоров и директора на училището Здравко Ликов, за цялостната организация и подкрепа към родолюбивата инициатива.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини