Строят център за деца с увреждания в Смолян

Център за деца и младежи с увреждания от семеен тип ще бъде изграден в Смолян. Бъдещият център ще се посещава от 14 деца с увреждания на възраст от 3 до 18 години. Сградата е изцяло проектирана според нуждите на децата със специфични потребности, за да имат достъп до всички помещения в нея. Предвидени са стаи за игри и почивка, занимални, трапезария, санитарни възли, изцяло съобразени с изискванията.

Проектът „Подай ръка” се реализира от община Смолян и е финансиран с 821 хил.лв. по Оперативна програма „Регионално развитие”. Сградата ще е изцяло нова на общински терен в близост до детската градина в ж.к. „Петровица” в смолянския квартал Устово. Реализацията на проекта ще предостави нова форма на комплексна услуга за деца от 3 до 18-годишна възраст, която гарантира пълноценното развитие и най-вече равен достъп и шанс за социално включване.

По данни на Съюза на инвалидите в община Смолян има 100 деца с увреждания. След изграждането на центъра след лекарски преглед е бъдат одобрени децата, които ще могат да посещават центъра. В бъдеще община Смолян отново ще кандидатства по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” за да се осигурят средства за развитието и функционирането на центъра, който ще се обслужва от 12 специалисти, социални работници, възпитатели и психолози.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини