С хепънинг популяризират профилактиката срещу рака на маточната шийка

Десетки ученици, родители и учители се събраха във фоайето на театъра в Смолян на хепънинга „С грижа за здравето”, организиран от РЗИ в партньорство с Регионален инспекторат по образованието, Община Смолян, младежкия Червен кръст и Регионален координационен съвет по първична профилактика на рака на маточната шийка. Съвместната инициатива имаше за цел да популяризира профилактиката срещу рака на шийката на матката и бе по повод европейската имунизационна седмица. С нея се финализираха дейностите, посветени на 7 април – Световен ден на здравето.

Основната цел беше да се привлече повече внимание върху ваксината срещу рак на маточната шийка, която от миналата година се предоставя безплатно на 12 годишните момичета по желание на техните родители. Затова и поканените лекари – д-р Дариткова, като педиатър, д-р Кръстева – специалист гинеколог, д-р Василева и д-р Бакърова – общопрактикуващи лекари, накратко обясниха пред аудиторията важността на профилактиката, безопасността на ваксината и призоваха родителите да не се страхуват и да се възползват от имунизацията в името на здравето на техните деца.

С общите усилия на институциите, 13,3 % от подлежащите на имунизация момичета в Смолянска област вече са получили ваксината, като за страната този процент е 13,6 на сто, отчете директорът на РЗИ д-р Мими Кубатева.

На две видеостени във фоайето на театъра беше прожектиран специален филм-концерт, а накрая хепънингът завърши с дискотека.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини