Стръвница вилня край Арда-залагат й капан

Две поредни нападения над овце стресираха стопаните в смолянското село Арда. Мечката първо се завъртяла край стадото на Веско Грозданов, но кучетата успели да я прогонят. Вчера сутринта пък семейство Сиракови пуснали животните си в местност до къщата им. По-късно стопаните се натъкнали на следите от стръвницата- две удушени агнета и две полуживи овце, които мечката само нагризала. И двете още дишащи животни по-късно са били заколени.

Местните хора разказаха, че в предишни години са забелязвали мечка в района, но до сега нападения на стръвница не е имало. При оглед на щетите от експертите в РИОСВ Смолян, е установено, че най – вероятно се касае за малко мече. Специалисти от екоинспекцията заложиха капан, за да се улови животното и да му бъде поставен GPS – GSM нашийник за проследяване. В района на Арда освен клетката са заложени и 3 фотокапана. Експертите смятат, че така ще променят поведението на животното и мечето ще спре да нанася щети.

Като пример те дават случая в района на село Триград, където преди няколко години бяха унищожени много кошери, но след маркирането с нашийник, проблемното животно е спряло с нападенията.

Подобна клетка за улов и упояване на мечка се използва за първи път в България. Изработена е специално по поръчка и е част от оборудването, доставено по проект „Устойчиво управление на вида кафява мечка и намаляване на причиняваните от нея щети върху селскостопанското имущество на територията на РИОСВ – Смолян.

 Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини