Болницата в Девин решава вота за парламентарните избори в Смолянско?

Смолян си иска театъра, а Девин - болницата

Съдбата на болницата в Девин ще се окаже решаваща за вота в Смолянско. Това стана ясно от настроенията на жителите в района, които се чуха в ефира на кампанията „България избира“ на NEWS7 и TV7, която бе в родопския град. Безработицата, безизходицата и безпаричието обаче са големите проблеми в района.

Да отговарят на наболелите въпроси на хората на сцената на импровизираното студио в центъра на родопския град се качиха д-р Даниела Дариткова (ГЕРБ), Мустафа Карадайъ (ДПС), Хасан Хаджиев (СДС), Дора Янкова (БСП), Живко Чепишев (РЗС), Димитър Палагачев (България за гражданите), Зарко Маринов (ДСБ) и Александър Сиди (ВМРО). Лекарите, работили в закритото лечебно заведение, бомбандираха кандидатите за депутати от района с конкретни въпроси за бъдещето на болницата.

В Смолянско гласуват и общините около Смолян, 30 000 души, които останаха без лечение, предупреди жена, работеща в лечебното заведение. Тя поиска да се направи експеримент и политиците да се качат на линейка и да минат по черните пътища между общините в района, за да видят как ще се чувстват след това.

„Г-жо Дариткова, ще имате ли доблестта да признаете, че политиката на ГЕРБ е закриване на общинските болници и централизиране на лечението в областните центрове?“, попита лекарка кандидатката на ГЕРБ за нов мандат в парламента и досегашна шефка на здравната комисия там Даниела Дариткова.

„Крахът на тази болница е започнал още преди 10 години“, обясни Дариткова. Тя припомни, че лечебното заведение е било източвано и направи уговорката, че лекарите нямат вина за това. „Те са работели без пари, защото са купувани екзотични апарати, на които не може да се осигури нужното натоварване“, обясни Дариткова. Тя припомни и че ГЕРБ е решил проблема с откриването на дъщерно дружество на смолянската болница. Според хората, обаче, това е ДКЦ с 10 легла. „Защо няма никой в затвора за източването“, попита кандидатът на ДСБ за депутат от района Зарко Маринов и припомни, че зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов беше вътрешен министър.

Сред другите проблеми на района се оказа затварянето на драматичния театър в Смолян. За неговото възстановяване обаче се оказа, че има консенсус сред политиците от различните цветове. Затова се очаква въпросът с него да бъде решен от парламента и правителството след изборите. „Правителството на ГЕРБ закри театъра. Общината не може да финансира държавна сграда по закон“, отхвърли упреците, че проблемът е в нея бившият кмет на града Дора Янкова от БСП. Даниела Дариткова пък я обвини, че заради спестяване е оставила артистите да играят в студен салон.

Безизходицата, безработицата и безпаричието, обаче, са най-големите проблеми на Смолян стана ясно по време на кампанията „България избира“.

Баща на седем деца обяви, че вече живее в Германия, защото държавата го смята за бреме. В страната на Меркел, той получава 200 евро помощ за всяко дете, за разлика от България, където е взимал по 18 евро. Многодетна майка не сдържа сълзите си и се разплака, когато обясни, че я гонят от жилището й и че няма пари за хляб за децата си. „Знаете ли как се гледа детето в очите, когато нямаш как да му купиш хляб?“, попита тя представителите на местната власт.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини